"Положај жртава у Србији није задовољавајући"

Поводом Европског дана жртава криминалитета, 22. фебруара, Покрајински омбудсман и Виктимолошко друштво Србије саопштили су да у Србији свакога дана велики број грађана постане жртва неког облика криминалитета.

У заједничком саопштењу за јавност истичу да Србија још увек нема на одговарајући начин успостављен и финансиран систем подршке жртвама криминалитета.

"Последице криминалитета тешко погађају свакога, а посебно осетљиве категорије, као што су жене, деца, стари, особе са инвалидитетом, припадници различитих националних група, ЛГБТ популације и других рањивих друштвених група", наводи се у саопштењу.

Указује се и да, упркос променама на законодавном и институционалном нивоу у вези са заштитом жртава, њихов положај у Србији још није задовољавајући.

Додаје се да жртве нису довољно информисане о томе коме и на који начин могу да се обрате за помоћ и подршку, нити о томе шта могу да добију од државних служби и организација цивилног друштва.

Подсећа се и да су жртве истовремено готово свакодневно изложене инструментализацији и злоупотреби од стране медија.

Наводи се да отварање преговарачких поглавља 23 и 24 у процесу придруживања Србије Европској унији подразумева даље унапређење законодавног оквира и његову хармонизацију са правним тековинама ЕУ.

Додаје се да то подразумева и предузимање читавог низа мера предвиђених Директивом ЕУ о успостављању минималних стандарда о правима, подршци и заштити жртава криминалитета.

Покрајински омбудсман и Виктимолошко друштво потписаће сутра споразум о сарадњи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи