Српска војна индустрија на Сајму наоружања у Абу Дабију

У Абу Дабију је отворена 13. међународна изложба наоружања и војне опреме, на којој своје капацитете представљају српске компаније "Југоимпорт СДПР", "Слобода", "Прва петолетка", "Застава оружје", "Крушик" и "Борбени сложени системи".

Премијерно су приказана четири нова производа одбрамбене индустрије Србије, који су изазвали велико интересовање већ првог дана Сајма IDEX 2017, саопштило је Министарство одбране.

Један од њих је артиљеријска ракета са корекцијом путање "Шумадија", домета 300 километара, намењена за лансирање са вишецевног лансера ракета.

Представљен је и беспилотни хеликоптер за осматрање и борбена дејства "Стршљен", са аутономијом лета од пет сати када је у питању осматрање, а два и по сата када је реч о борбеним дејствима.

Изузетну пажњу посетилаца, је, како се наводи, изазвало вишенаменско оклопно возило "Милош", намењено за извиђачка, патролна и специјална дејства и заштићено од дејстава противтенковских мина, са погоном на сва четири точка.

Новитет је и артиљеријска ракета "Град", домета 52 километра, у калибру 122 милиметра.

Штанд "Југоимпорт СДПР" надмашио је досадашња издања и по величини, и по броју, и значају експоната, наводи Министарство одбране.

Осим стандардних производа наших предузећа, као што су разне врсте стрељачког наоружања, свих врста малокалибарске, средње и крупнокалибарске муниције и компонената, невођених и вођених ракета, система АЛАС, оптике и оптоелектронике, по први пут су у природној величини изложени самоходна хаубица "Нора" 155 милиметара и оклопно возило 8 пута 8 "Лазар".

У Абу Дабију борави и делегација Министарства одбране коју предводи помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић.

"Тржиште Уједињених Арапских Емирата је једно од кључних за одбрамбену индустрију Србије, и на њему тренутно имамо активних уговора у вредности од око 220 милиона долара. Оружане снаге и одбрамбена индустрија УАЕ су такође стратешки партнер у развоју више типова софистицираног наоружања које треба да значајно унапреди оперативне способности Војске Србије и наш извозни потенцијал", изјавио је помоћник министра Милорадовић.

Према његовим речима, у току су разговори који треба да резултирају потписивањем нових уговора, како за испоруке стандардног оружја и муниције из наше одбрамбене индустрије, тако и отварањем нових пројеката заједничког развоја.

Српска делегација се састала са командантом војног ваздухопловства УАЕ генерал-мајором Ибрахимом Насером ел Алавијем са којим је разматрана текућа сарадња двају ваздухопловстава и прогрес пројеката вођеног ваздухопловног наоружања, које партнерски развијају наше две индустрије, као и планови за нове типове оружја и летелица који су у припреми.

Одржан је и састанак са копредседавајућим комисије за војноекономску сарадњу између Министарства одбране Републике Србије и Генералштаба УАЕ бригадним генералом Вахидом ел Закијем на тему текућих и нових пројеката и уговора.

На Сајму, према најавама организатора, учествује више од 1.200 компанија из 57 земаља.

Српски штанд је већ првог дана изазвао велико интересовање и посетио га је низ страних делегација.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво