Како привући туристе у Нишку бању

Нишка бања једна је од оних бања којој је, у време боравка премијера и Владе на југу Србије, обећана помоћ за опоровак. Близина Ниша, аеродрома и главне саобраћајнице ка истоку и југу Европе Коридора 10, свих ових година том туристичком центру нису помогли да привуче госте. И када су се многи надали да ће Нишкој бањи спас бити ваучери, испоставило се да туристи, због тога што је она градска општина, ту погодност државе не могу да користе.

На бањској променади, ових дана тек по неки шетач. Наводе да им прија клима, ваздух и вода али истичу су потребне инвестиције како туристички објекти не бих пропадали.

Бањи, која има пет термалних извора темепратире до 39 степени, недостају хотели, ресторани, кафићи, продавнице, аква парк, редовније аутобуске линије до Ниша, али и боља промоција краја.

Од старог сјаја Нишке бање, која је некада била трећа по посећености у Југославији, данас је остала само топла вода. А некада се овде, због топле воде, посећеност мерила у десетинама хиљада ноћења и посетилаца. Прошле године овде је боравило само 5.000 људи.

Највише је овде оних који долазе на рехабилитацију кардиоваскуларних, реуматских и ортопедских болести. Зато је у Институту Радон, који годинама Нишку бању одржава на туристичкој мапи Србије, свих 560 места током године попуњено.

"Није лако опстати, много би нам значило када би се садржаји Нишке бање употпунили и када би се ревитализовали објекти који годинама пропадају" објашњава Марина Дељанин Илић, директорка Института Радон у Нишкој бањи.

У бањском парку недавно су поправљене клупе, очишћени су спортски терени и после много година успостављени контакти са власницима три бањска хотела која због лоше приватизације не раде.

"Добра би била један агресивна пропаганда. Да се туристичка понуда добро пласира и то на најбољи могући начин и да се све то понуди људима који не припадају сада тренутној туристичкој тражњи", наводи професор Видоје Стефановић са ПМФ-а у Нишу.

Председник Општине Нишка бања Дејан Јовановић истиче да туристима треба пружити садржаје којим би их привукли да посете Нишку бању.

"Ако поново успемо да људе вратимо да они макар викенде проводе овде у Нишкој бањи, ако им пружимо садржаје да имају разлог да овде дуже остану и да макра пола сата издвоје да прошетају и још пола сата да попију кафу која је овде 50 динара, онда ће то бити наш успех", каже Јовановић. 

А за љубитеље екстремних спортова и пробирљиве бањске госте, овде планирају изградњу жичаре до Коритника, најближег села које је остало без становника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво