Мигранти покушавају да пређу границу на опасне начине

Цариници и полицајци су ове недеље открили 39 илегалних миграната на граничним прелазима ка Хрватској. Сви су се скривали у товарним деловима камиона, међу санитарним средствима, намештајем, деловима за аутомобиле, у шећеру. Ти случајеви су последњи у низу креативних, али веома опасних начина илегалног преласка границе. Заједничке снаге војске и полиције у протеклих осам месеци спречиле су више од 19 хиљада миграната да илегално уђу у Србију. Њих око 18 хиљада одустало је од те намере, док су остали превезени у прихватне центре и центре за азил.

Некада на своју року, а некада на препоруку и уз помоћ кријумчара мигранти покушавају да избегну граничне контроле и домогну се Западне Европе. Недавно су у Шиду од струјног удара тешко повређена четири мигранта када су покушали да уђу у цистерну теретног воза. Било је оних који су успели да се докопају превозног средства, али су срећом, откривени.

"Анализом слике уочене су силуете људских бића у самом крову комбија. Брзом интервенцијом царинских службеника отворен је поменути бункер и самим тим су спасени животи. Мигранти су били скучени у простору у којем није било ваздуха. Откривена су два Сиријца у самој шасији. Буквално су били закачени на самој шасији возила, смрзнути, једва смо их повратили у живот", каже Иван Пејовић из Управе царине.

Кријумчарима на мигрантској рути не недостају идеје. О ризицима, чини се, не размишљају.

"Људе стављају у контролне табле аутомобила или у дупло дно задњих врата, односно седишта на аутомобилима. Покушавају да их прошверцују кроз гепеке или у цистернама са отровним материјама. Имамо и покушај да се преплива Тиса јер са те странице граница није довољно обезбеђена. Тако да се многи од њих и удаве, никада не сазнамо да су били ту и покушали", каже Радош Ђуровић из Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила.

Кријумчарске руте се стално мењају. Највећи број тих путева води преко Димитровграда, Зајечара и Миратовца. Од јула прошле године снаге војске и полиције ухватиле су 129 кријумчара људи.

"У почетку нашег ангажовања највећи прилив мигранат био је из правца Бугарске и Македоније. Међутим, касније се ситуација на терену променила тако да су мигранти покушавали преко наше АП Косово и Метохија и Црне Горе да дођу до Рашке области. У том смислу, ми смо средином децембра формирали сектор Г и на том правцу ангажовали заједничке снаге", каже мајор Небојша Милосављевић.

Србија је мигрантима последња станица пре уласка у ЕУ. У Центру за заштиту и помоћ тражиоцима азила не очекују да ће се број покушаја илегалних прелазака смањивати.

"Ви имате у околини Суботице и других већих места на граници са Мађарском велики број људи који се поново скупљају и илегалним насељима, који су изложени кријумчарењу, изнудама, лошим временским условима, у тешком психофизичком стању", каже Радош Ђуровић.

Мигранти кријумчарима плаћају и до 3.000 евра да би прешли српско-мађарску границу. На терену су забележени случајеви у којима су кријумчари узели новац од миграната, а затим их преварили, претукли или оставили закључане у неким просторијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво