НПС: Повући нацрт закона, ситне поправке не помажу

Чланови Националног просветног савета затражили су да се повуче предлог нацрта закона о основама система образовања и васпитања и да се формира шира радна група која би радила на изменама и допунама актуелног закона.

"Нацрт закона је немогуће дорадити ситним поправкама. Остајемо при ставу да га треба повући, јер процедура израде није била добра и оно што се нуди не ваља", рекао је председник НПС професор Александар Липковски.

Он је нагласио да Савет има примедбе на процедуру израде нацрта ЗОСОВ-а, на дух документа, неусклађеност са Стратегијом развоја образовања 2020. године, неусклађеност са европским документима.

У нацрту им је, како кажу, засметала неадекватна присутност васпитиних циљева, рушење постојећих институција, пренаглашена надлежност Министарства просвете.

Чланица НПС професорка Ана Пешикан рекла је да предложени нацрт ЗОСОВ представља потпуно одступање од модерне концепције образовања, те да је озбиљан корак уназад по духу документа и решењима које предвиђа.

Њој, али и другим члановима НПС-а засметало је што се не зна ко су аутори нацрта, али и то што није било представника НПС и синдиката приликом израде, као и то што НПС постаје само саветодавно тело.

"Изостављена је оријентација на ученике, оне који уче. У нацрту је предвиђено да се вредновање квалитета рада установе мери путем постигнућа ученика, јер би школе које имају ученике из социјално маргинализованих група биле квалификоване као лоше", појаснила је Ана Пешикан.

Представник Српске православне цркве у НПС професор Владимир Вукашиновић указао је да је из нацрта Закона изостављено обавезно укључивање верске наставе у наставни план.

"Такође, скрећем пажњу на чињеницу да је уместо досадашсње праксе да у раду НПС учествују два представника верске заједнице (један члан СПЦ и други осталих цркава), сада предвиђено да буде само један и то из реда комисије за верску наставу", рекао је Вукашиновић и додао да чланови Комисије не могу представљати верске заједнице.

Он је нагласио да је изостављање верске наставе из закона "проблематично" јер, како каже, она није један у низу предмета, већ спада у категорију "посебних предмета".

"Циљ верске наставе није само да формира интелектуално, образује, информише, већ доприноси развијању идентитета и има васпитну улогу", појаснио је Вукашиновић.

Представник Матице српске Славко Гордић негодовао је што је та институција "избрисана" из закона, односно смањењем броја чланова са 43 на 29, како је предвиђено нацртом закона, Матица српска остала би без представника у НПС.

Он је приметио и да се нацртом ЗОСОВ-а концентришу надлежности у Министарству просвете, те да се на тај начин "ризикује много".

Државни секретар министарства просвете Ана Марија Вичек позвала је чланове НПС-а да Министарству просвете доставе све своје сугестије на нацрт ЗОСОВ-а, поручивши да ће оне бити размотрене.

"Боли ме што Министарство просвете сматрате некомпетентним и нестручним. Жао ми је што министарство има лошу репутацију. Мислим да ниједан закон не може да буде добар за свакога, има јако мало закона са којима су сви задовољни", нагласила је Вичекова и додала да је министарство просвете отворено за разговор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво