Србија прва у Европи по броју деце оболеле од рака

Међународни дан деце оболеле од рака обележава се сутра, а Србија је прва у Европи по броју оболеле деце.

Дечији рак је један од најчешћих узрока смртности деце, а по истраживањима "The International Agency for Research on Cancer" из 2015. дечији рак је порасту.

Од седамдесетих година прошлог века је тај број, глобално за децу од 0-14 година, порастао са 165.000 на 215.000, а за тинејџере од 15-19 година, годишње је број новодијагностикованих 85.000.

"Вероватноћа да добијеш на лутрији је један у 175 милиона, вероватноћа да дете добије рак је 1 у 285", саопштило је Удружење излечених пацијената "Младица".

Претпоставља се да је тај број и већи, јер многе земље, као што је Србија, немају регистар за рак који прати ову популацију. Србија је прва у Европи по броју деце са раком.

"Дечији рак је мање учестао него рак код одраслих. Стопа преживљавања је већа код деце него код одраслих. У развијеним земљама стопа преживљавања је 84 одсто. У Србији је око 70 одсто. Већа стопа преживљавања 'је по високој цени', јер остају последице лечења", наводи се у саопштењу.

Из тог удружења позивају све на едукацију и стварање услова који ће значити: рану дијагностику, лечење и дугорочно праћење последица лечења.

Брига о бившим пацијентима и њиховом здрављу у годинама после лечења је једнако важна као и лечење.

По европском стратешком плану за децу и тинејџере са раком се ове две ствари изједначавају, јер 95 одсто младића има неку дугорочну последицу - проблеми са срцем, стерилитет, појава секундарног малигнитета.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво