Николић: Дар Универзитетској библиотеци симбол нашег идентитета

Председник Србије Томислав Николић свечано је уручио два фототипска издања Маријиног и Вукановог јеванђеља Универзитетској библиотеци, као и препис листа из Мирослављевог јеванђеља за Народни музеј, уз жељу да се Дан државности сваке године овековечи нечим посебним и важним и да такав однос постане део традиције будућих председника.

Томислав Николић је, на свечаности у Универзитетској библиотеци, рекао да сваке године за Дан државности поклања грађанима дарове за које мисли да су истинске вредности и симболи нашег идентитета.

"Не чиним то зарад личног завештања, већ као жељу да се Дан државности сваке године овековечи нечим посебним и важним и да такав однос постане део лепе традиције свих будућих председника Србије", поручио је Николић.

Говорећи о издањима јеванђеља - Вуканово и Маријино, која се чувају у Руској националној библиотеци у Санкт Петербургу, Николић је навео да је две године трајало настојање да се у форми фототипског и дигиталног издања врате кући прве две, од више од 300 рукописних књига које се чувају у једној од најугледнијих и најзначајнијих библиотека на свету.

"Бригу о културном наслеђу, баштини, нарочито о нашој рукописној грађи расуто по свету, схватио сам као обавезу председника, ма колико чудно звучала та опаска. Напор није био узалудан", рекао је Николић.

Како је рекао, у његовој "само наоко необичној" председничкој делегацији током недавне посете Санкт Петербургу, били су библиотекари, академици, филолози, музеолози, како би сви учинили највише што могу за нашу рукописну заоставштину.

"Звучи као утопија, али чини ми се да би Србија и свет брже напредовали када би председничке делегације чешће биле састављене као ова наша", истакао је Николић.

Управо је тада потписан низ уговора о сарадњи академских заједница Србије и Русије, међу којима и сарадња Универзитетске библиотеке у Београду и Руске националне библиотеке у Санкт Петербургу.

Николић је рекао да је Универзитетску библиотеку, којој је поклонио фототипска издања Маријиног и Вукановог јеванђеља, одабрао као простор који је намењен нашим студентима, младима и њиховим професорима, са жељом да им буду у рукама што чешће, увек доступни, да га ишчитавају, проучавају, тумаче.

Поред Маријиног и Вукановог јеванђеља председник је уручио и препис листа из Мирослављевог јеванђеља Народном музеју, додајући да је изузетно срећан што директорки те културне установе Бојани Борић Брешковић предаје тај дар.

"Овим даровима вама и свим грађанима честитам сутрашњи празник Сререње - Дан државности Србије", поручио је Николић.

"Препис јеванђеља има своје посебно значење, то је право уметничко дело. Радили су га изузетни уметници који добро познају историју српске културе и историју српске писмености", рекла је Борић Брешковићева.

Проф. др Александар Јерков, управник Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић", истакао је да дигиализована јеванђеља најзад пружају прилику студентима, академској јавности и укупној јавности да их проучавају и користе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво