Истраживање: 73 одсто Срба не би ратовало за Косово

Велика већина грађана Србије сматра да не би било оправдано ући у оружани сукоб како би Косово и Метохија остали у саставу Србије, показује истраживање Београдског центра за безбедносну политику.

Да не би требало ићи у рат због КиМ – сматра 73 одсто анкетираних, 17 одсто "не зна", а 10 одсто је мишљења да би то требало урадити.

Према истраживању, које ће бити представљено сутра, ни већина гласача десничарских странка, попут СРС и Двери, не би била спремна да се лати оружја због јужне српске покрајине, наводи Блиц.

Најратоборнији су млади од 18 до 29 година. Из те групе би 15 одсто ишло у рат због Косова, показује истраживање које је урађно уз подршку Министарства спољних послова Норвешке, у периоду од 26. децембра до 14. јануара, на узорку од 1.403 пунолетних становника Србије.

Када је реч о припадницима странака, 70,6 испитаника из СНС сматра да није оправдано ући у оружани сукоб како би КиМ остали у саставу Србије, код ДС је тај проценат 86,5 одсто, а овакав став има и 70,2 одсто испитаника из коалиције СПС-ПУПС-ЈС.

За Косово не би ратовало 57,5 одсто испитаника из Двери, 87 одсто из ЛДП, СДС ни ЛСВ, а ни 50 одсто из СРС.

Највећи проценат негативних одговора на то питање дали су испитаници из ДЈБ – чак 96 одсто.

Број коментара 70

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво