Матић: Деца нису свесна опасности на интернету

Свако четврто дете нашло се у ситуацији да му је без дозволе објављена слика на интернету, резултати су истраживања организације "Save the children" поводом обележавања Дана безбедног интернета. Државна секретарка у Министарству трговине Татјана Матић за РТС каже да се највећи број деце не поверава око непријатности које им се дешавају на интернету.

Татјана Матић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да деца нису довољно свесна опасности.

"Свако треће дете било је жртва злостављања, а свака четврта девојчица би се нашла са особом коју је упознала преко друштвених мрежа", напоменула је Матићева.

Само четвртина испитаних родитеља, каже Матићева, сматра да зна довољно о савременим технологијама да би могла да помогне својој деци ако би се нашла у неприлици. 

Према њеним рeчима, највећи број деце се не поверава око непријатности које им се дешавају на интернету.

"За нас је најважнији циљ био да им објаснимо да морају имати поверења у родитеље и наставнике. Зато смо одлучили да оснујемо Национални центар за безбедност деце на интернету", навела је Матићева.

Истиче да ће кол-центар помоћи да имамо одговоре на проблеме са којима се суочавамо.

"Он мора да пружи подршку и родитељима и деци, да знају шта треба да чине. Некад су проблеми социолошке природе, некад здравствене. Укључени су и МУП, Тужилаштво, Министарство здравља. Сваки грађанин може да добије помоћ, било савет, било психичку подршку", напоменула је државна секретарка.

Матић напомиње да искуство говори да родитељи немају компетенције нити су довољно дигитално писмени да помогну у таквим ситуацијама.

Говорећи о педофилији која је распрострањена на интернету, државна секретарка је рекла да, у том смислу, Кривични законик мора да се мења.

"Подржаћемо иницијативу да се овај вид насиља укључи у Кривични законик. Јасно је да је овај проблем последњих година постао глобални, и да се у земљама ЕУ морају мењати законодавни оквири, али да се не ограничи слобода коришћења интернета", рекла је Матићева.

Дан безбедног интернета обележава се у више од 120 земаља широм света а само у Европи у њему учествује 21 хиљада школа и 19,5 милиона људи. Под слоганом "Мењајте се и уједините за бољи интернет" ове године промовише се безбедна и позитивна употреба дигиталних технологија. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара