Јанковић: Ја сам своју мисију завршио

Институције су те које чувају достојанство грађана, чувајмо их, чувајмо Заштитника грађана, требаће нам, поручио је омбудсман Саша Јанковић додајући да је своји мисију ту завшрио.

Институција Заштитника грађана обележила је десет година постојања и рада, а омбудсман Саша Јанковић је позвао да се чува институција Заштитника грађана, поручивши да је он своју мисију ту завршио.

"Србија данас има институцију. Институције су те које чувају достојанство грађана, чувајмо их, чувајмо Заштитника грађана, требаће нам, а ја сам своју мисију овде завршио", рекао је Јанковић.

Подсетио је да је пре десет година поднео заклетву у Скупштини и да је тада Србија добила Заштитника грађана.

"То је била представа. Наша земља је имала услов приступања једној међународној организацији, а нико није веровао и знао шта је Заштитник грађана. Кренули смо на начин посут трњем", подсетио је Јанковић позивајући своје сараднике да стану поред њега уз констатацију да су сви они заслужни за успех који је та институција постигла.

Заменик Заштитника грађана Милош Јанковић је рекао да се тој институцији у протеклој декади непосредно обратило више од 100.000 грађана, а да му је поднето десетине хиљада формалних притужби.

"Пре десет година многи руководиоци и запослени у органима власти са негодовањем су прихватали то да неки независни орган треба да контролише законитости и правилност њиховог рада. Данас већина њих указује поштовање раду и доприносу Заштитника грађана схватајући као заједничко постигнуће унапређење и остваривање права грађана", рекао је Јанковић.

Додао је и да је на основу десетак хиљада контролисаних поступака и превентивних посета органима власти упућено на хиљаде препорука за отклањање недостатака у раду, али да охрабрује да су, иако се препоруке Заштитника грађана не могу принудно извршити, надлежни органи спровели око 80 одсто упућених препорука.

"За протеклих десет година (Саша) Јанковић је са стручном службом прближио грађанима најсветлије тековине цивилизације - правну државу, владавину права и људска права. Сопственом храброшћу охрабрио је грађане да истрају у захтевима за остваривање својих права", закључио је Јанковић.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић је рекао да је за десет година Србија добила респектабилну институцију.

"Важно је то што је институција Заштитник грађана прављена као институција грађана и што се није све сводило на препознавање кроз једно апстрактно име, него што је кућа на челу са Јанковићем инсистирала на што тешњој, јачој и директнијој комуникацији и корелацији са грађанима, и што је у томе успевала", рекао је Шабић додајући да је важно што Србија има институцију омбудсмана.

Наводећи да није тајна да Јанковић у крајње догледно време неће више обављати функцију омбудсмана, Шабић је истакао да је најважније то што ће и одласком Јанковића, чији је допринос у успостављању институције био огроман и важан, Србија имати ту институцију.

"Неко ће морати озбиљно да се потруди када њено постојање и егзистирање доведе у питање. Искрено желим да верујем да нико није спреман да труд улаже у нешто тако бесмислено", рекао је Шабић.

Обележавању првих десет година Заштитника грађана присуствовали су политичари, између осталих, лидери ДС-а Драган Шутановац, СДС-а Борис Тадић, Покрета Двери Бошко Обрадовић, ЛДП-а Чедомир Јовановић, председник скупштинског одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић, амбасадори Немачке и САД Аксел Дитман и Кајл Скот, омбудсмани из региона, представници неависних тела, међународних и невладиних организација, новинари...

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара