Здравствени радници одлазе из земље, како их задржати

Стране агенције за запошљавање и лизинг радне снаге, све чешће и са све примамљивијим понудама, траже наше квалификоване раднике за рад у земљама Западне Европе, а у избору кадрова помаже им Национална служба запошљавања. Са истим задатком, прошле године отворен је и Немачки миграциони центар у Београду. За ту земљу влада највеће интересовање, а највише одлазе здравствени радници.

 Шта држава може да уради да заустави негативан тренд, и да ли ће у земљи остати довољно медицинских стручњака?

Немачка агенција која директно запошљава медицинаре у више клиника у Хесену и Баден Виртенбергу, тражи 1.300 медицинских радника, са знањем немачког језика.
Мониа Почековић, директор "Спектра" каже да сарађују са службом за запошљавање, и она им врши прву селекцију кандидата.

"Папирологија није превише сложена, и ми у нашим канцеларијама радимо и то - помажемо странкама у прикупљању те документације, а период је дакле од 30 до 60 дана", каже Милоје Орловић, лиценцирани менаџер запошљавањаи правник.

После немачких и домаћих агенција, медицинари посао налазе и преко Немачког миграционог центра, али и седам Миграционих центара Националне службе за запошљавање.

"Имали смо преко 75 одсто заинтересованих за одлазак у Немачку и имали смо доминацију медицинског особља, првенствено то су медицинске сестре и техничари, прате их лекари", рекао је Мирослав Берић из Миграционог центра Београд.

Боље плате и без дугогодишњег чекања посла или специјализације, чини се да је оправдан мотив за одлазак из земље, али може ли држава да спречи последице. Одговор ресорног министарства је да су у претходне две године запослили готово 3.500 медицинара и тако зауставили негативан тренд њиховог исељавања. И у 2017. обезбедили су, тврде, средства за запошљавање 2.500 здравствених радника.

"Сматрамо да у наступајућих пет година нећемо дозволити да се испољи недостатак одређених специјалиста на територији Србије, у здравственом систему. Напротив, мислим да ћемо успети да и велики број наших студената, наших кваитетних младих колега да упослимо и на тај начин да их задржимо у Србији", каже Берислав Векић, државни секретар Министарства здравља.

Донедавно највише заинтересованих за посао у иностранству било је у Београду, а сада - у Крушевцу. Међу њима, опет их је највише из здравства. Новина је и промена старосне структуре, па млађи од 25 година више нису ти који би радили далеко од куће.

"Сад већ имамо устаљено да људи између 31, 35 година до 50 представљају концентрат оног који су заинтересовани да оду. Значи они који су већ формирали породице, они који су подигли децу довољно да би могли да се одваже да интеграцију своју и своје деце остваре тамо", каже Берић.

Миграције због посла нису само наш феномен. Приступањем Европској унији, већину источно европских земаља напустио је велики број стручних радника у потрази за бољим условима живота. То је добар посао и за посреднике - незванично сазнајемо да за сваког нашег лекара кога пошаљу на рад у Немачку агенције добију најмање две хиљаде евра.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво