Сећање на жртве четничког покоља у Поморављу

Грађани Јагодине, Ћуприје и Параћина, родбина, пријатељи и борачке организације положили су венце, упалили свеће и одали пошту жртвама четничког покоља који се у овим градовима Поморавља догодио 1. фебруара 1944. године.

Те ноћи "црне тројке" Раваничке четничке бригаде у Јагодини су заклале 24 особе, у Ћуприји и Параћину 12, подсетио је на Спомен-костурници жртвама четничког покоља у Јагодини председник Градског одбора СУБНОР-а Јагодине Јован Трбушцић.

"Тај злочин четници су славили као свој подвиг и велику победу, а њихов вођа Михаиловић, за овај и злочине широм Србије је рехабилитован", истакао је Трбушчић.

Члан Републичког одбора и председник Окружног одбора СУБНОР-а за Поморавски округ Велимир Остојић рекао је Танјугу да су покољи учињени док је трајао полицијски час који је спроводила армија фашистичке Немачке, што говори да је био организован и изведен са знањем немачких окупационих власти и војске.

"Фебруарски четнички покољ у Јагодини, Ћуприји и Параћину један је од најкрвавијих датума у новојој историји Србије и Поморавља и памтиће га поколења", оценио је Остојић.

број коментара 0 Пошаљи коментар