Друштво судија Србије: 44 одсто судија трпело притисак у раду

Притисак да донесе одређену одлуку доживело је у свом раду 44 одсто судија, речено је на представљању пројекта "Јачање независности и интегритета судија у Србији", који је реализовало Друштво судија Србије.

У оквиру пројекта, реализованог уз помоћ ЦЕСИД-а, урађено је анонимно истраживање ставова 1.585 судија од којих је већина оценила да су недовољна независност и недовољна обученост главни проблеми у раду.

Највише притисака на судије било је од стране судских власти, а нешто мање од политике и колега, рекла је председница Управног одбора Друштва судија Србије Снежана Бјелогрлић.

У истраживању је наведено и да је податак да је 44 одсто судија осетило притисак да донесе одређену одлуку забрињавајући, с обзиром да указује на "неку врсту незнања судија о начинима како би могли да се заштите".

Од оних који су трпели притиске, највише судија сматра да је у судству присутна атмосфера општег, односно систематског притиска, и то њих 43 одсто.

"Од стране других носилаца власти притисак је осетило збирно 27 одсто судија, 18 одсто посредно и девет одсто отворено", наводи се у истраживању.

Додаје се и да је нешто мањи проценат судија био изложен притиску од стране председника суда - збирно 22 одсто од чега 16 одсто прикривено, односно распитивањем за предмет од стране председника суда, а шест одсто отворено, односно директно".

Наведено је и да је "осам одсто судија било изложено притиску да донесе одређену одлуку од стране колега, односно других судија".

Председница Друштва судија Србије Драгана Бољевић је рекла да је највише притисака било да се што више предмета реши у што краћем року.

Нагласила је и да то није могуће радити јер, како је навела, судски предмети нису ексери и ту се не ради о техничким стварима.

"Да можемо да напунимо компјутер статистичким подацима и да онда машина све прорачуна судије не би ни постојале", рекла је Бољевићева.

Новинари нису добили конкретан одговор на питање када ће судство у Србији достићи ниво америчког које је недавно суспендовало одлуку председника Доналда Трампа.

Бољевићева је напоменула да је у грађанској материји, у највећем броју предмета, држава Србије тужена страна и губи парнице.

Истакла је и да 44 одсто судија које трпе притисак, не значи и да је 44 одсто судија подлегло притиску, пошто постоје људи "којима кичма није савијена и који се одупиру притисцима".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво