Обнова цркве Свете Петке на Косову

Белорусија ће обновити цркву Свете Петке из 16. века у повратничком селу Дрсник код Клине, саопштила је Епархија рашко-призренска.

Основни циљ пројекта покренутог у септембру у Белорусији под називом "Бела Русија - Сестри Србији" је да се кроз добротворне акције прикупљају средства за обнову једног од разрушених српских храмова на Косову и Метохији.

Локални свештеник Слободан Трајковић оценио је да ће обнова те светиње бити додатни подстрек за повратак српског народа, те да је то био и разлог због чега је владика рашко - призренски Артемије предложио да баш црква Свете Петке буде обновљена.

Обнова цркве, спаљене након НАТО бормабрдовања подразумеваће статичку санацију, покривање, конзервацију живописа, израду иконостаса, изградњу звонаре и уређење порте.

Црква је раније највероватније била посвећена светом Николи.

За споменик културе проглашена је 1958. године, а 1990. године катеогорисана је као споменик од изузетног значаја за Републику Србију.

Повратак Срба у Дрсник почео је пре три године када је изграђено педесетак кућа за повратнике али због лоших животних услова у селу борави четрдесетак мештана са двоје деце.

Село Дрсник се налази на три километра источно од Клине и веома је старо насеље. Помиње се у повељи Стефана Првовенчаног из 1199. године.

До 1999. године у Дрснику живело је око хиљаду људи, претежно Срба.

После НАТО бомбардовања Срби су напустили село а црква је спаљена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи