Унија синдиката просветара тражи увођење платних разреда

Унија синдиката просветних радника Србије затражила је од ресорног министарства да се испуне одредбе потписаног споразума којим је завршен штрајк просветара пре две године, од којих се једна одредба односи на увођење платних разреда.

"Влада је током нашег штрајка говорила да је образовање на првом месту и желимо да се то сада некако покаже у пракси", рекла је председница Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС) Јасна Јанковић новинарима пред почетак Светосавског протеста у организацији тог синдиката у Дому синдиката.

Јасна Јанковић је додала да просветари очекују од надлежних министарстава да се испуни споразум из априла 2015. године којим је окончан штрајк просветара, а кључно је увођење платних разреда којим би се новац равноправно поделио.

"Сада имате ситуацију да је доктор наука који је директор школе мање плаћен од спремачице у ЕПС-у. То је понижавајуће. Мислим да је тренутак да се држава одреди да ли јој је потребно образовање", нагласила је Јанковић и додала да су запослени у просвети најобразованији људи у Србији, а имају најниже плате.

Синдикати су, додаје, у претходном периоду радили на распоређивању технолошких вишкова што је донело уштеде у систему, те су очекивали да ће тај новац бити усмерен у поправљање материјалног положаја просветара, а не да би се усмерило у буџет.

Уколико се не промени однос државе и ресорног министарства према просвети, не реше стари и нови проблеми, Јанковић каже да ће следећи корак бити протести, штрајкови и излазак на улицу, али да то не зависи од њих већ од друге стране "да ли ће имати слуха за проблеме у просвети".

У изради шест просветних закона, синдикати нису учествовали каже она и додаје да че им вероватно нацрт закона бити доступан 24 до 36 сати пре јавне расправе када не може ништа да се уради.

Представница запослених у предшколским установама Драгана Јелић рекла је да би би плате запосленима у предшколским установама требале да се исплаћују из републичког буџета, а да одржавање буде на локалним самоуправама.

"Тада не би било разлике у платама и по 10.000 динара, не би се дешавало да касне и по четири месеца", закључила је она.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво