Отпада много а рециклаже мало, како је повећати?

У Србији се рециклира мање од 10 одсто отпада. Тако је јер не постоји организован систем сакупљања отпада нити стабилан начин финансирања заштите животне средине. Од 1. јануара постоји Зелени фонд који би требало да помогне у финансирању еколошких пројеката и који би требало да се пуни од еколошке таксе.

Од еколошке таксе прошле године наплаћено је седам и по милијарди динара, а за заштиту животне средине одређене су две милијарде динара.

"Очекујемо велико повећање са неких пет, шест, седам милијарди на 10 милијарди. То очекујемо и кроз наплату и кроз повећање ресурса, али и кроз повећање технике и посебно сарадње са Пореском управом где крећемо у реализацију принудне наплате", објашњава државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић.

Зелени фонд је основан скоро пет година после укидања Фонда за заштиту животне средине, али не као посебан наменски фонд, већ као буџетска линија Министарства финансија које одлучује како ће усмерити новац. 

"Постоји јединствено начело. То начело загађивач плаћа је уткано у правни систем ЕУ и подразумева да се средства која се прикупљају од накнаде за заштиту животне средине морају трошити за заштиту животне средине", каже Мирко Поповић из Београдске отворене школе.

Претходних година наплата еко таксе била је до 30 одсто, а држава углавном дугује рециклерима накнаде за прерађени отпад. Рециклажом се бави око 250 компанија које прерадом отпада могу да покрију само трећину трошкова.

"Ми као друштво 100 милиона евра годишње бацимо на депоније. Како ћемо то да вратимо са ових две милијарде динара, сигурно нећемо. Потребан је већи подстицај државе да би се повећао степен рециклаже", истиче Горан Чабради из Зелене странке.

Према подацима ресорног министарства, издвајање за животну средину је 0,25 одсто бруто друштвеног производа, што је од 10 до 20 пута мање него у земљама ЕУ. Како смањити количину отпада на депонијама и истовремено искористити сировине за рециклажну индустрију?

"Морамо ићи на то да по угледу на неке западноевропске земље направимо Зелени фонд који ће бити искључиво у тој намени, где ће га Влада контролисати и где ће он по хоризонтали бити повезан са другим министарствима, и да више министарстава одлучује о неком капиталном улагању од интереса за државу", каже председник Одбора за заштиту животне средине Бранислав Блажић.

За финансирању заштите животне средине Србија ће из предприступних фондова ЕУ добити 160 милиона евра бесповратних средстава.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара