Година улагања у српско здравство

Ове године један од приоритета Владе биће изградња нових и реконструкција постојећих здравствених установа и њихово опремање савременим апаратима како би се побољшали услови лечења пацијената. До сада је реновирано 140 здравствених установа, а у овој години планира се почетак изградње клиничких центара у Београду, Новом Саду и Крагујевцу, рекао је за РТС директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић.

Ниш би за неколико месеци требало да добије потпуно нови Клинички центар, а почиње и изградња односно дуго најављивана реконструкција постојеће зграде Клиничког центра у Београду. Уз клиничке центре ради се и на обнови или изградњи општих болница, домова здравља али и сеоских амбуланти, рекао је гостујући у Дневнику РТС-а Марко Благојевић.

"Ради се о улагању више стотина милиона евра, што је највећи новац у последњих неколико деценија. Највећи део средстава је обезбеђен из кредита с тим што кредити имају и националну контрибуцију која може да буде и финансијска и нефинансијска, а део, наручито када су у питању објекти јавне намене које су у надлежности локалних самоуправа - домови здравља, сеоске амбуланте, али и школе и вртићи - издваја се из буџета", рекао је Благојевић.

У плану је и изградња 'Тиршове 2' чија се укупна вредност процењује на 52 милиона евра што подразумева нову зграду и опрему, рекао је Благојевић.

Према речима директора Канцеларије за управљање јавним улагањима, није идеја да имамо лепе већ пре свега функционалне објекте, који могу да одговоре потребама грађана.

Тренутно се ради на 66 пројеката. Реч је о пројектима које реализују локалне самоуправе уз подршку Канцеларије. Реч је о унапређењу и изградњи нових објеката, не само јавних установа као што су болнице и школе већ и пројеката обнове и изградње инфраструктуре од водовода и канализације до одводних канала.

Када је реч о контроли трошења новца, Марко Благојевић каже да се примењује модел дупле контроле, а то значи контролу коју обавља стручни надзор у оквиру локалне самоуправе и проверу коју врши Канцеларија за управљање јавним улагањима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво