Органи Звездиног навијача донирани другом делији

Кошаркашка утакмица Црвене звезде повезала је потпуно непознате навијаче. Једном је, нажалост, она била последња. Одлуком његове породице продужена су три живота.

Навијачу је на утакмици од превеликог узбуђења позлило, а касније се, нажалост, испоставило да је дошло до мождане смрти, каже Наташа Петровић из Ургентног центра.

"Његова породица је донирала органе младићу који је такође те вечери био на утакмици. Лекари, анестезиолози, хирурзи, сви смо били актери тог догађаја. Једна заиста невероватна животна прича", рекла је Петровићева.

Први дани нове године Душану Смиљкићу донели су нову јетру. Резултати су за сада охрабрујући, а пошто је Душан ватрени навијач Црвене звезде, нада се будућности у спортским водама.

"Размишљао сам о спортској академији, искрено. Желео бих да се захвалим родитељима донора, јер због њихове хуманости мени је омогућен здрав и бољи живот", истиче Душан Смиљкић.

Ускоро на кућни опоравак одлази и Јелена. Јетру је добила на Бадње вече, после две године чекања и борбе са аутоимуном болешћу.

"За сада је све добро, устајем, једем, враћам се нормалном животу, планирам школовање после опоравка", каже Јелена Голубовић.

Према подацима Ургентног центра, на трансплантацију јетре чека око 20 пацијената, али је број пацијената вероватно много већи.

Ускоро би требало да буде направљена јединствена листа свих који чекају на трансплантацију, јер је то један од захтева Еуротранспланта. Очекује се да наредне недеље постанемо придружени – пробни члан те организације, што би између осталог значило и да они којима је хитно неопходна трансплантација, пре свих деца, на време добију орган.

"Ми смо мост између добрих и храбрих људи који су били најхрабрији када је то најтеже и наших храбрих, трпељивих пацијената којима је трансплантација једини лек", објашњава Петровићева.

Статистика показује да су много веће шансе да нам током живота затреба трансплантација, него да будемо давалац органа. Када се један живот угаси, могуће је спасити и продужити више других живота.

У Србији у овом тренутку на трансплантацију бубрега, срца, јетре, плућа, рожњача чека око 2.000 људи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво