Увачки "ресторан" за белоглаве супове

У Специјалном резервату природе у кањону Увца, код Нове Вароши, једно је од највећих природних станишта белоглавог супа на Балкану. Упркос оштрој зими, снегу и непроходним путевима, запослени и чувари Резервата, уз редовно допремање хране, настоје да сачувају и увећају колонију ове ретке врсте орлова лешинара, врхунских летача и чистача природе, који крајем јануара и почетком фебруара полажу јаја.

Са звуком мотора и појавом аутомобила чуварске службе, и без позива, они су ту, у ваздушном простору надомак хранилишта, у нервозном ишчекивању да се приземље и преузму оброк.

"Знају да им се доноси нешто за храну тако да круже изнад нас. Ово је хранилиште 'Манастирина' а ми чувари га зовемо 'Ресторан за супове'", каже чувар Мустафа Коленовић Тајо.

Руководилац чуварске службе Новак Пејовић прича да је почело од 60 тона, па порасло на 100 тона хране.

"Последње две године достигли смо ниво од 250 тона хране", истиче Пејовић.

Без обзира на временске прилике, овде се излазак на терен никада не доводи у питање, а чуварска служба угинуле животиње преузима од Бијелог Поља до Ужица.

"Дођу по позиву након пар сати људи и отерају. Неки дан су били ту код мене, имао сам штету, једва су се провукли са овим теренским возилом", прича Слободан Поповић из Божетића.

Чувар Мића Курчубић указује да се то дешава у брдско-планинским пределима где нема инфраструктуре.

"Често остајемо заглављени, приморани да ручно извлачимо, носимо или сечемо комаде да би допремили суповима храну", наводи Курчубић.

Од почетка зиме готово свакодневно чак и на минус 20 до овог хранилишта, јединог у Резервату Увац, стиже храна, јер да би спремно дочекао пролеће, сваком супу недељно је потребан оброк од 700 до 800 грама.

Иако само њихово, током дана или ноћи, на хранилиште стижу и "незвани гости" - изгладнели вукови, лисице, куне, сове, али и друге, са ових простора одавно протеране врсте птица.

"Примећена је једна врста која није била у Србији последњих стотинак година, то је црни лешинар, или како су га некад звали - суп старешина", каже чувар Небојша Радишић.

У Специјалном резервату природе Увац већ две деценије узајамна брига даје видљиве резултате - чисту околину и сваке године нове станаре Резервата и колоније белоглавих супова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво