Без повећавања капацитета прихватних центара, додатна помоћ ЕУ

Министар за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту Александар Вулин изјавио је да Србија неће повећавати капацитете прихватних центара, који су најквалитетнији на мигрантској рути, додајући да се Србија труди да помогне свима те да ће Влада наставити да се понаша на исти начин без обзира да ли је неко лажно критикује.

Александар Вулин и европски комесар за хуманитарну помоћ и управљање ванредним ситуацијама Христос Стилијанидис обишли су Центар за смештај тражилаца азила у Крњачи, а Стилијандис је том приликом похвалио Владу Србије и најавио да ће Европска унија пружити додатну помоћ вредну четири милиона евра за исхрану избеглица у прихватним центрима у Србији.

Вулин је истакао да ће Влада Србије наставити да на исти начин збрињава све мигранте који се налазе на њеној територији.

''Сваком људском бићу које је затражило азил, па чак и онима који у овим тешким временима, зимским условима, нису затражили азил, биће омогућено да буде смештени у наше прихватне центре, да добију медицинску и правну заштиту, као и све што им је потребно за нормално функционисање и живот'', рекао је Вулин.

Министар је истакао да Србија остаје привржена политици хуманости, политици поштовања међународних и домаћих закона и да води рачуна како о безбедности миграната тако и обезбедности нсвог становништва и територије.

''Свако има право да затражи азил на нашој територији, сваком ће бити одговорено у законском року, али Србија ће исто тако водити рачуна и води рачуна и о нашем начину живота и грађанима наше земнље'', рекао је Вулин и додао да се неће повећавати број лежајева, али ће се трудити да се побољша квалитет у свим нашим камповима.

Наводећи да нико ко се налази на улицима и парковима не мора да буде тамо осим ако то неће, он је истакао да је такво понашање неодговорно, опасно и да се такво понашање намерно користи да би се Србија показала у лошем и неистинитом светлу.

''За сваког од њих има места и овде и у другим прихватним центрима'', рекао је Вулин који се захвалио Стилијанидису што су обезбеђена и нова материјална средства да може да се купи још хране и да се опорави и побољша квалитет у центрима.

Министар је оценио да нико ко дође у Србију и ко погледа поштено не може да каже лошу реч ни о њеним грађанима, ни о азилном систему и ни о људима који раде овде.

''Можете да одете било кад и било где у наше центре и да видите да се држава Србија искрено труди да помогне свима. Влада Србије ће наставити да се понаша на исти начин без обзира да ли је неко лажно критикује ли не'', рекао је Вулин додајући да у центру у Крњачи борави око 1.200 људи, махом породице.

Наводећи да у центрима на територији Србије има нешто више од 6.000 људи, Вулин је указао да места има за све, али да нема сваки пут у Београду.

Према његовим речима, постоје други центри на читавој рути од Сомбора до Прешева и не може да се рачуна на то да ће сви мигранти бити смештени у Београду.

Истакао је и да је Србија једина земља где нема насиља према мигрантима ни када су у питању грађани ни када је у питању држава.

ЕУ цени гостопримство Србије

Стилијанидис, који борави у дводневној посети Србији, истакао је да је дошао у Крњачу да изрази солидарност ЕУ за сву помоћ која се овде пружа избеглицама и посвећеност ЕУ да наставимо да им пружамо помоћ колико дуго је то потребно.

''Желим да изразимо подршку и покажамо колико ценимо што народ Србије, као и српска влада показују толико гостопримство према људима који пролазе кроз најстрашније патње'', рекао је Стилијанидис похваливши Владу Србије, као и све међународне партнере, због посвећености у помагању избеглицима у тешким условима, а у контексту оштре зиме.

Наводећи да је прошле године у ово време обишао центар у Шиду, истакао је да се за годину дана ситуација драматично променила с обзиром на затварање граница дуж западно-балкансе руте.

Према његовим речима, избеглице су приморане да се задрже дуже време, што указује на потребу за отварањем већег броја прихватних центара.

Поновио је да је на састанку са министром Вулином изнео податак да се ЕУ спрема да пружи додатну помоћ вредну четири милиона евра за храну за избеглице које овде смештене.

''Са тим укупан износ хуманитарне помоћи превазилази 20 милиона евра, који су намењени како реконструкцији прихватних центара тако и за обезбеђивање топлих оброка, здавствене неге, топле одеће'', рекао је Стилијанидис.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво