"Женски марш против фашизма" у Београду

Активисткиње феминистичких и антифашистичких покрета су у центру Београда организовале "Женски марш против фашизма", желећи тиме да укажу на раст десних политичких снага свуда у свету и угрожавање права жена.

Широм света данас се одржавају "Маршеви милион жена", сазвани поводом ступања на дужност новог америчког председника Доналда Трампа.

Марш је почео у Пионирском парку, а колона са око 100 учесника кретала се, како су најавили организатори, до зграде Владе Србије, а потом преко Трга Славија до Храма Светог Саве.

Активисткиње на челу колоне носиле су велики транспарент "Женски марш против фашизма", док су на зачељу били добошари који су певали партизанске песме.

Окупљени су носили и транспаренте "Женско тело припада мени", "Наша тела, наши умови", "Наша слобода", "Женска солидарност са активистима у САД" "Никада више робови", "Жене, живот, слобода"...

Представница Женског аутономног центра Сања Павловић рекла је новинарима да је циљ окупљања исказивање солидарности са женама широм света које постају све више угрожене због јачања фашизма и деснице.

Павловићева је рекла да су антифашистичке и феминистичке невладине организације из Београда прихватиле иницијативу за то окупљање на предлог активисткиња из Вашингтона које се противе изјавама америчког председника Доналда Трампа о женама током предизборне кампање.

"Трамп је повод, а не узрок окупљања, а узрок је то што јача десница и фашизам широм света", рекла је Павловић.

Павловићева је рекла да има разлога за тај протест и у Србији где, по њеној оцени, јачају десничарске снаге, а фашизам се све више промовише, што доводи до угрожавања права жена.

У колони су неки од учесника марша носили и заставе дугиних боја које симболизују припадност ЛГБТ популацији, а колону су пратиле јаке полицијске снаге.

Саобраћај у Улици кнеза Милоша није заустављен, али је био успорен, а тако је било у улицама којима су активисткиње и активисти дошли до Храма Светог Саве, где је марш завршен.

"Смрт фашизму, слобода женама", истакнуто је на завршетку окупљања којем су присуствовале активисткиње из Београда, Новог Сада, Лесковца, Пирота, Краљева као и, како је речено, гошће из Македоније.

Оцењено је и да је фашистичка идеологија све више присутна свуда у свету, а и у региону и Србији и да "највише погађа жене".

Говориле су, између осталих и представнице "Жена у црном", "Лабриса" и Аутономног женска центра.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи