Уручене Виртус награде за филантропију

Компаније "Хемофарм", "КПМГ", "Јумис", "Телеком Србија" и "Рингиер Аксел Спрингер" добитници су Виртус награде за филантропију "Траг фондације" које су им уручене на свечаности Београду.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић, у уводном обраћању истакла је да, ако постоји ствар која је срж и суштина сваког модерног, богатог, успешног друштва, онда је то свест о друштвеној одговорности и филантропији и што тога буде било више, Србија ће као као друштво бити успешнија.

"Хвала вам што подржавате то и свакако можете да рачунате на моју подршку у сваком тренутку, као и подршку Владе Србије. Друштвена одговорност, филантропија, разумевање за све нас да покушамо да сузимо разлике у друштву, која су присутне не само у Србији, већ и у ЕУ и САД, чини ми се да сви ми, а пре свега ми који представљамо државне институције, треба мање да причамо, а да пробамо да много више слушамо и да се разумемо", рекла је Брнабићева.

Виртус награда, каже министарка, јесте оно што сва друштвено одговорна предузећа и појединци желе да добију, јер је то, сматра, траг који значи да се нешто оставља иза себе.

"У мојој каријери, увек сам се трудила да нађем начина за друштвени ангажман који ће помоћи мојој земљи и за то је потребно пуно времена, али бих позвала све нас да дамо још више од себе, да се укључимо у активности које промовишу друштвену одговорност и филантропију", навела је министарка државне управе и локалне самоуправе.

Извршна директорка организатора "Траг фондације" Биљана Дакић Ђорђевић рекла је да њена фондација сваког јануара одаје признање најистакнутијим дародавцима, појединцима, доброчинитељима који су доказали племенитост, као и компанијама који су шампиони друштвене одговорности.

"Као филантропска заједница у Србији, прослављамо заједно радост давања у 2016. али и да се заједно подсетимо кључних акција и актера који у протеклој деценији наше друштво чине бољим местом за живот", рекла је Дакић Ђорђевићева.

Главну награду за допринос компаније на националном нивоу добила је компанија "Хемофарм" за кампању "Најважнији позив у животу" за донирање органа, коју спроводи са Министарством здравља, за покушај да утиче на свест грађана за стварање позитивног односа за нови закон о донирању органа, а такође, донирали су медицинску опрему, апарате и лекове медицинским установама, стипендирали ученике медицине и фармације, помагали рањивим категоријама друштва.

Компанија "КПМГ" из Београда награду је добила у категорији "Допринос локалној заједници у којој компанија послује", за донације у новцу, пружање професионалних про боно услуга.

Награду за мало и средње предузеће добила је компанија "Јумис" из Ниша за финансијску подршку спортским удружењима и различитим манифестацијама. Компанија је донирала робу различитим удружењима, а организовали су и стручну праксу за ученике средњих школа и студенте.

Награду за дугорочно партнерство између пословног и непрофитног сектора добила је компанија "Телеком Србија", за 11-огодишње партнерство са националном дечијом линијом, бесплатним саветовалиштем за сву децу у Србији НАДЕЛ-ом.

Појединац Хидо Муратовић добитник је Виртус награде за индивидуални допринос филантропији, за помоћ у новцу, храни, одећи, обући, лековима, техници, коју је обезбедио за седам породица из околине Новог Пазара.

Иначе, Муратовић већ 30 година обилази породице са пуно деце и остареле који самују на Голији, Пештеру и изградио је 30 кућа од темеља до крова и у исто толико довео струју.

Ове године, поред пет категорија, додељене су и три специјалне награде.

Специјалну награду за најиновативнији пројекат добила је Ерсте банка, која је покренула донаторску платформу за пројекте из области културе и образовања и подржала 22 пројекта вредности од 7,2 милиона динара.

Специјалну награду за индивидуални допринос развоју локалне заједнице добила је Љиљана Недељковић, за допринос развоју малог села Гргуревци у Срему, за радне акције за уређење села, набавке пакетића за децу, културног програма за мештане.

Специјална награда за иницирање, подршку и промоцију кампање добила је компанија "Рингиер Аксел Спрингер" за кампању "Срце за децу".

О добитницима награда одлучивао је независни жири који су чинили угледни појединци и стручњаци из света државне управе, привреде и медија. Ове године стигло је 74 номинација за пет категорија, а све одлуке жирија биле су једногласне.

Виртус награда додељује се у сарадњи са Европском унијом, Балканским фондом за демократију, УСАИД-ом, Фондацијом браће Рокфелер и Фондацијом Ч. С. Мот, а награде добитницима уручили су Ана Брнабић, амбасадор САД Кајл Скот и заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт.

Виртус награда, установљена 2007. године, прва је награда за филантропију у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво