Кад ријалити програми "поједу" медиј

Сви грађани понекад гледају ријалити програме и читају таблоиде, али је проблем када тривијални садржаји заузму већи део медијске производње, оценили су учесници најновије емисије серијала "Окружење" у продукцији Центра за демократију и помирење у Југоисточној Европи.

Медијски експерт из Скопља Назим Рашиди истиче да се морају шире сагледати последице и узроци таблоидизације медија.

"Проблем није само у томе шта људи читају или колико су одређена питањa неважна, већ колико су медији професионални. Наше друштво има велики проблем са недостатком професионализма у медијима", истакао је Рашиди.

Каже да сви грађани понекад гледају забавне и тривијалне садржаје, али да друштва у региону имају проблем са недостатком чињеница, а не са забавом.

"Али ако тривијалност заузме већи део прајм-тајма, односно већи део телевизијске производње, онда имамо проблем", рекао је Рашиди.

Публициста и књижевни критичар из Подгорице Маринко Воргић наводи да ће од таблоидизације "највише 'пазарити' политички центри моћи".

Истиче да су таблоиди и ријалити програми рађени по очекивањима "малог човека", да се ослањају и фокусирају на зону приватности малог човека.

"То је оно када слушате свађу у комшилуку и то одједном имате понуђено у спектаклу и раскошној форми и онда се чудимо зашто то гледамо у ријалити програмима", каже Воргић и наводи да таблоиди немају стратегију да руше табуе.

Заштитник грађана у Србији Саша Јанковић сматра да је банализација свега кроз таблоидизацију довела до банализације људских права, те да је лако у комбинацији са таблоидима продати причу да слобода изражавања значи право да нападнете човека јер је друге боје коже или другачије сексуалне оријентације.

Јанковић каже да таблоиди свуда постоје, али да није приметио да било где држава тако инситуционално користи таблоде као замену за нефункционалне механизме власти.

Сценариста и колумниста Воја Жанетић каже да је у случају таблоида и ријалити програма реч о индустријама, о производима који имају свој пласман, дистрибуцију, технологију, на исти начин као, рецимо, освежавајућа пића.

Таблоиди и ријалити програми и начин на који нуде садржај изузетно су занимљиви људима који су на власти, јер се тако неко време забавља народ, који не пита шта власт ради, каже Жанетић.

Сматра да су таблоиди гори од ријалитија, јер на агресивнији начин улазе у животе грађана и лакше их је злоупотребити.

"Ако неког желиш да склониш из политичког живота, напиши о њему баљезгарију, понављај је и препакуј једну вест у 700 наслова, јер је то начин да се направи случај и да се рекетира нечија јавна личност", навео је Жанетић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи