Како изгледа живот током зиме на Власини

На Власинској висоравни снега има око пола метра, путеви су проходни, језеро залеђено. Мештани се за зиму припреме на време, купе неопходне намирнице, а чувари природе обилазе Власинско језеро и околину, контролишу биљни и животињски свет.

На Власини прави зимски амбијент, снега има и на коловозу, а механизација чисти и одржава путеве проходним. Мештани су навикли на дуге, хладне зиме на 1.200 метара надморске висине, па све што им је потребно набаве на време.

"Свега има, брашно донесемо, квасац, сами месимо хлеб. Све је добро, главни пут је увек чист", каже мештанка на Власини Верка Радовановић.

За зимску сезону на време се припреме и службе које одржавају путеве на територији општине Сурдулица.

"Направићемо тендер у септембру, октобру за чишћење путева током зиме и припремићемо механизацију пре него што падне снег. Имамо и комунално предузеће које је добро опремљено, тако да немамо проблема, бар за сада", истиче Новица Тончев, председник Скупштине Општине Сурдулица.

Дебљина леда на Власинском језеру је од 30 до 40 центиметара, а зими се, у просеку, задржи око месец дана.

Власинско језеро сваке зиме буде прекривено ледом, сем на местима где су велики уливни канали попут Чемерника. Ту је константан проток воде богате кисеоником.

То погодује рибама, а у језеру има 16 врста риба, пастрмке, мрене, шарана. Места са текућом, незалеђеном водом посећују птице.

"Ту могу да се виде поједине птице које се краће задржавају и настављају свој пут. Сад је актуелно зимско бројање птица, зимски цензус птица", напомиње Новица Станковић, шеф Чуварске службе ПИО.

Власина као предео изузетних одлика плени и зими и лети. Плутајућа острва, карактеристику језера, лед је зауставио, сада не плутају, већ мирују близу обале.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи