До пацијената кроз снег на санкама, коњима, хеликоптером

Овонедељно пробијање медицинске екипе кроз сметове до породиље само је најновији у низу подухвата хитних служби у последњих неколико дана. Током снежног таласа број позива и интервенција хитној помоћи у појединим градовима је удвостручен. До пацијената се морало и санкама, на коњима, често пешице, а понекад и хеликоптером.

Хитна помоћ се три сата пробијала кроз сметове до брачног пара који се смрзавао. Медицинске службе због закрчених путева отежано стижу до најтежих пацијената.

Отежано су радили, али су радили, и углавном су успевали да по снегу, леду, ветру, сметовима, стигну до најтежих пацијената и на време им укажу неопходну помоћ. До неких пацијената су морали и хеликоптером.

"Већи проблем је у планиснким местима, отежан је долазак. Помажу нам ватрогасци, извлаче пацијенте до пута, одређујемо терапију, спроводимо до болнице", истиче Милош Краљевић из Хитне помоћи у Врању.

Данијела Илијев, начелник Хитне помоћи у Врању, наводи да су тренутно најнеопходнији лекови и храна. "Опремили су се лековима пре него што је уведено ванредно стање", додаје докторка Илијев.

Стизали су до свих. Да имају више возила, краљевачки медицинари стизали би и брже.

"Хитна служба функционише са два теренска возила, са две максимално екипе, што је за овакве услове, оволику површину, број грађана, за овакве услове - недовољно", наглашава Душан Мицић, начелник Хитне службе ДЗ Краљево.

Појачане екипе и у Нишу, и много више позива него иначе. Ипак, ротације и сирене на возилима хитне помоћи у претходним данима нису много помагали, јер брзина вожње морала је да се прилагоди временским условима на путу.

"Где год - град, рубни делови, села, ми смо излазили без проблема. У појединим местима екипа је била праћена од члана породице од пута до куће", каже Снежана Радивојевић, помоћник директора Завода за хитну медицинску помоћ Ниш.

И у Лесковцу се по снегу и леду више радило. Помоћ су тражили хронични пацијенти, старији грађани, али и труднице.

"Највише смо ишли на терен због грипа, јако високе температуре, кардиоваслуарних пацијната, опструктивних болести. Повећан је број прегледа и у амбуланти за децу", наводи Виолета Шпаковски из лесковачке Хитне помоћи.

Иако нема прецизне статистике за целу Србију, у претходних седам снежно-ледених дана, потребу да окрену број 194 имало је много грађана. Процењује се да су хитне службе широм земље имале више од 10.000 интервенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара