Београдски адвокати одбили пријем Вукчевића у чланство

Адвокатска комора Београда одбила је да бившег тужиоца за ратне злочине Владимира Вукчевића упише у именик адвоката, јер сматра да није достојан да се бави адвокатуром, речено је "Танјугу" у тој комори.

На седници Управног одбора коморе који одлучује о молбама кандидата за упис у именик београдских адвоката, 11 од 12 чланова УО је гласало против пријема Владимира Вукчевића у чланство.

На ову одлуку бивши тужилац има право да уложи жалбу Адвокатској комори Србије.

Како је Танјугу речено у УО АКБ, адвокати сматрају да Вукчевић није достојан да се бави адвокатуром, јер је као тужилац за ратне злочине "дозволио да му Наташа Кандић (бивша директорка Фонда за хуманитарно право) командује тужилаштвом, меша се у процесе".

Поред тога, чланови УО АКБ замерају Вукчевићу што је био члан Државног већа тужилаца које је крајем 2009. године разрешило велики број тужилаца, а те одлуке је касније поништио Уставни суд и вратио им функције.

Кандидатура за чланство у адвокатури прошле године је одбијена и бившој министарки правде Снежани Маловић, као и бившој председники Врховног суда Србије Нати Месаровић.

Или: Одлука не делује уверљиво

Председник Удружења тужилаца Србије Горан Илић рекао је да сматра да одлука АКБ не делује уверљиво.

"Мислим да је у последње време учестала пракса да адвокатска комора испитиује достојност кандидата за из реда судија и тужилаца у ситуацији када ниједан надлежни правосудни орган нити дисцилплински органи Високог савета судства и Државног већа тужилаца нису утврдили недостојност тих особа", рекао је Илић Танјугу.

То, како је истакао, ствара утисак да су одлуке адвокатске коморе произвољне, јер нису засноване на тачно утврђеним чињеницама од стране релевантног органа.

За утврђивање недостојности носилаца правосудних фунцкија надлежни су органи ВСС и ДВТ, подсетио је Илић.

Осим тога, како је нагласио, ограничавање пријема судија и тужилаца у адвокатуру може да буде додатни пристисак на независност судија и самосталност тужилаца, јер остају без професионалне алтернативе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво