Свештеник ипак без ђачког динара, полемика директорке и министра

После сазнања да је ученицима неколико одељења Основне школе "Војвода Мишић" тражено по 100 динара, како би се частио свештеник за школску славу, оштро је реаговало Министарство просвете. Истичу да школе немају право да траже новац од родитеља без сагласности министарства. Како се спорни захтев нашао на дневном реду једне одељенске заједнице?

Жито, погача и по стотину динара за свештеника, то је требало да обезбеде овогодишњи домаћини школске славе – два одељења која броје 46 ученика. Све је, тврди директорка, договорено између разредних старешина и родитеља.

"Никада ниједан свешеник који је овде служио није тражио да се његова служба плати. Школа је школа, обичаји су обичаји и као што то код нас бива - домаћин жели да части свога свештеника за његов труд. Идемо код фризера, па частимо и дајемо бакшиш, али као што је код сваког чашћавања добровољно је, ни на какву присилу", истиче директорка школе Драгана Спасојевић.

Школе могу да славе Светог Саву како желе - уз свештеника или не, истичу у надлежном министарству. Али финансијско учешће родитеља захтева њихову сагласност.

"Не могу да оставе да једно одељење буду домаћини, да раде шта хоће. Па шта? Да оду да украду прасе на пијаци, па да га донесу. То је самовоља домаћина. Значи, не могу те ствари да се раде", каже министар просвете Младен Шарчевић.

Од директорке је већ тражен детаљан извештај о целом случају.

"Позвали смо директорку, она је два пута мењала своја мишљења, ваљда како је видела да ми, како тврди, реагујемо на сваку лопту. То само говори како та особа која води школу није изградила свој сопствени ауторитет да зна шта се дешава код ње у установи", напомиње министар.

Директорка објашњава да је добро упозната са свиме што се дешава у школи. 

"Ја као директор школе врло добро знам шта се догађа у школи. Пошто ја јесам директор, али нисам свевидећа, ја не знам шта су се родитељи договарали, а тек касније добила информацију када сам тражила изјаве и одељенских старешина и када су представници Савета родитеља дошли и обавестили ме шта се догодило", наводи Спасојевићева.

После медијске хајке, прикупљање пара у школи "Војвода Мишић" је обустављено. Школска слава биће обележена скромно – уз приредбу, обраћање директорке школе и свештеника. Који, тврди директорка, неће добити ни динара.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво