План уписа у средње школе према потребама привреде

Све београдске општине мораће до 10 . фебруара да сагледају које су потребе привреде на њиховој територији и да мишљење доставе Министарству просвете, које ће на основу тих потреба до краја априла сачинити план уписа ђака у средње школе, договорено је на састанку министра просвете Младена Шарчевића са председницима свих београдских општина и градским менаџером Гораном Весићем.

Министар просвете је нагласио да план уписа у средње школе мора да буде завршен до краја априла и да ће бити направљен у складу са потребама привреде које ће доставити локалне самоуправе у сарадњи са НСЗ, привредним коморама.

Шарчевић каже да ће увођење дуалног образовања бити бити законски регулисано и да је при крају израда нових закона.

Градски менаџер Горан Весић нагласио је да ће локалне самоуправе имати много већу улогу у припремању плана уписа у средњу школу и који ће се профили школовати што до сада није био случај.

"Наши председници општина су упознати са новом улогом коју имају. До 10. фебруара ће морати да виде потребе привреде на њиховој територији, како би упис у средњу школу био у складу са потребама привреде и како би деца која се школују имала посао", рекао је Весић.

Појашњава да председници општина треба да буду мост између привреде и школа.

"Министарство просвете нас је упознало да ће у изменама закона, једно од новина бити укључивање привреде у школске одборе, те ће на тај начин и привреда моћи да утиче на рад школа, што до сада није био случај", појашњава Весић.

Он је подсетио да је увођењу дуалног образовања једно од најважнијих пројеката Владе Србије и премијера Александра Вучића, те ако заживи у Београду заживеће и у другим деловима Србије.

До сада се, како каже, дешавало да деца заврше школу па чекају на бироу годинама јер нико не тражи тај профил, а да са друге стране компаније и држава дају милионе на дошколовавање потребних кадрова, што је требало да буде завршено у редовном школству.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се