Грип полако јењава

Од почетка сезоне Институту за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" је пријављено 117.315 оболелих од обољења сличних грипу, што представља већи број оболелих у односу на исти период прошле сезоне, а пријављено је и десет смртних случајева.

У односу на претходну недељу, тренд обољења сличних грипу на територији Србије је у опадању за 1,7 пута, наведено је на сајту Батута.

До сада је Институту пријављено десет смртних исхода који се могу довести у везу са оболевањем од грипа, а сви умрли су били хронични болесници и претходно нису били вакцинисани против грипа, док је за четири особе вакцинални статус непознат.

Потврђена су два типа вируса инфлуенце: А(Xa 3) и инфлуенца тип Бе, а међу лабораторијски потврђеним случајевима је најчешће заступљен подтип вируса грипа А (Xa3).

Највиша су од обољења сличних грипу оболевала деца узраста до четири године, а потом у узрастној групи од пет до 14 година. Тренутно се региструје средњи интензитет активности вируса грипа и широка географска распрострањеност обољења у популацији.

Према пристиглим пријавама Институту за јавно здравље Србије, до сада су потврђени случајеви грипа са територије Београда, Јужнобачког, Рашког, Јужнобанатског, Пчињског, Јабланичког, Мачванског, Севернобачког, Средњебанатског oкруга.

Такође и са територија Севернобанатског, Браничевског, Златиборског, Подунавског, Поморавског, Сремског, Колубарског, Зајечарског, Нишавског, Шумадијског, Западнобачког, Моравичког, Пиротског округа и Косовске Митровице.

Из Батута препоручују да се јача имунитет, али и да се избегавају блиски контакти са оболелим особама, редовно перу руке и избегава додиривање очију, носа и уста прљавим рукама.

У предстојећем периоду посебну пажњу треба обратити на посете пацијентима у болницама, као и особама смештеним у геронтолошким центрима, а у посету ићи само ако смо сигурни да немамо неку респираторну инфекцију и избегавати близак контакт.

Уколико особа има благи облик болести препоручује се изолација и нега код куће до опоравка, уз максимално ограничавање свих кућних и других контаката.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво