Разбијање леда мађарским ледоломцем 120 евра по сату

Србију ће разбијање леда на Дунаву коштати у просеку 120 евра по сату, а припрема за отпочињање посла 77,5 евра по сату. То је цена по ледоломцу, а из Мађарске су дошла два, речено је агенцији "Бета" у Министарству за пољопривреду и заштиту животне средине Србије.

Ти трошкови, како истичу, чине око 25 одсто укупних издатака ангажовања једног ледоломца, јер у складу са међудржавним договором Мађарске, Хрватске и Србије, по 25 одсто плаћају Хрватска и Србија, а 50 одсто Мађарска.

"Укупна цена за припрему око лома леда у просеку износи 230 евра по сату, а само разбијање у просеку 480 евра по сату", наводе у Министарству.

Министарство пољопривреде и заштите животне средине је у ранијем периоду, пре ангажовања мађарских ледоломаца, расписало тендер за набавку те услуге, али се нико није јавио.

Из Мађарске су пре два дана у Србију стигла два ледоломца који разбијају лед на Дунаву, а данас ће допловити још два.

На Дунаву је код Даљске кривине код општине Апатин лед дебљи од три метра и дугачак 15 километара разбијен у ноћи између уторка и среде.

Србија има један ледоломац "Гребен" и потискивач "Бор". У плану је набавка најмање још једног ледоломца. Новосадско предузеће "Херој Пинки" је имало три ледоломца "Петроварадин", "Вучево" и "Чакор", али су они после приватизације припали предузећу "Дунав група агрегати", у власништву Душана Боровице, и нису у исправном стању.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи