Марић: Најкритичније на рекама, стижу још два мађарска ледоломца

У шест општина у Србији још је на снази ванредна ситуација док на рекама и даље траје борба са ледом који на најкритичнијим тачкама достиже дебљину и до четири метра, рекао је за РТС начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић.

Док мађарски ледоломци ослобађају Дунав на северу земље, домаћи "Гребен" и потискивач "Бор" од леда бране Хидроелектрану "Ђердап 1". Током дана очекује се долазак још два ледоломца из Мађарске.

"Тренутно је најкритичнија ситуација на рекама. На појединим местима као што је даљска кривина на Дунаву лед достиже дебљину и до четири", рекао је за РТС начелник сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

Према његовим речима, биће употребљен и дрон како би боље координисали рад мађарских ледоломаца.

"До 23. јануара се очекују ниске температуре. Када је реч о рекама у Србији нисмо имали годинама овакву дебљину леда", рекао је Марић.

Код Пупиновог моста је нешто боља ситуација од јутрос и мост више није окован ледом, јавио је извештач РТС. Леда има узводно од Београда код Сурдука.

Код "Ђердапа 1" нема много леда али га има у Казанима где је лед разбијао ледоломац "Гребен" који се тренутно налази у Доњем Милановцу.

Он ће кренути током дана узводно према Смедереву док потискивач "Бор" остаје на румунској страни и његов задатак је да од леда брани ђердапску хидроелектрану.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић каже да је набавка ледломаца потребна и да је министар Недимовић одлучан да се то што пре уради.

"Ми имамо одличну сарадњу са Мађарском али ће се сада озбиљно радити на набавци ледоломаца", рекао је Марић.

Према његовим речима, осим на рекама, у још шест општина у Србији је на снази ванредна ситуација а у последња 24 сата 10 људи је евакуисано.

"Ситуација је ипак много мање драматична него претходних дана. Што се тиче Сектора за ванредне ситуације цела зима ће протећи у стању потпуне приправности", рекао је Марић.

Начелник Сектора за ванредне ситуације је рекао и да је од пре три дана покренута набавка нових заштитних одела за ватрогасце-спасиоце а покреће се и капитални пројекат за набавку нових ватрогасних возила.

Марић каже да су и поред штедње препознати приоритети у држави када је реч о набавци неопходне опреме.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара