Ко и на који начин брине о мигрантима?

Иако је више пута политика и брига Србије о мигрантима похваљена и међународно призната, поједине невладине организације мисле да то може боље. Надлежни одговарају да држава даје максимум. У међувремену, са 7,3 милиона евра, Европска комисија додатно помаже Србији у борби са мигрантском кризом.

Температура напољу, већину миграната увела је унутра. Од око 7.000, колико их је тренутно у Србији, за смештај у прихватним центрима одлучила се већина. Ипак, око хиљаду њих и даље не жели да напусти центар Београда.

"Не идемо у кампове јер су далеко од Београда. А стално покушавамо да пређемо границу. Ја сам покушао три пута, нисам успео", објашњава мигрант смештен у Миксалишту.

Мигранти који су смештени у прихватно-транзитном центру у Пироту објашњавају да су пре пар дана стигли у Србију, да су задовољни смештајем али да не планирају да остану јер им је крајњи циљ пута Шведска или Немачка.

Као разлог живота на улици многи наводе страх од депортације из Србије у Македонију или државу Блиског истока из које су кренули. У Србији обећавају да се то неће догодити.

"Ми ћемо наставити са апелима, сад имамо и подршку међународних организација, па ћемо и даље обилазити мигранте и покушаћемо да их убедимо да је безбедно да се сместе у центре, да неће бити депортовани, што је њихов највећи страх. Са друге стране имају подршку неких активиста да остану ту у парку, да на тај начин покажу свој протест и затраже да се отворе границе", објашњава Светлана Велимировић из Комесаријата за избеглице.

Третман миграната у Србији, посебно оних који неће у колективне центре, споран је за поједине невладине организације. "Амнести Интернешнал" тражи од српских званичника да их збрину.

"Вероватно нису били у Србији, да јесу, видели би како обезбеђујемо помоћ и подршку мигрантима. Сигуран сам да ће такав апел дати влади Велике Британије или владама ЕУ које су затвориле своје границе, верујем да ће се њихов апел далеко чути и сигуран сам да ће након тога бар 5.000 или 6.000 миграната из Србије бити пребачено у ЕУ", наводи Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Због зиме, да би се ушло у државни смештај, нису неопходне потврде да је тражен азил у Србији, што је иначе део процедуре. Колики год да су прихватни центри пуни, надлежни тврде да ће сви бити примљени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи