Вулин: Трудимо се да мигрантима обезбедимо нормалне услове

Министар Александар Вулин обишао је прихватни центар у Крњачи и поручио да Влада Србије улаже максималне напоре да се свим мигрантима обезбеде нормални услови.

"Инсистирали смо да што већи број људи склонимо са снега и зиме и да нико од њих не буде на било који начин угрожен. Они који нису у нашем прихватном систему, нису ту зато што сами то не желе. Такво понашање је неодговорно и опасно и доводи људске животе у опасност, али за то не може да буде одговорна влада", рекао је Вулин.

Вулин је новинарима рекао да су у прихватном центру у Крњачи они који су поднели захтев за азил, али и они који нису, односно сви који су изразили зељу да буду у прихватним капацитетима како би хладно време провели у нормалним условима.

Министар је рекао да не постоји камп на мигрантској рути који може да се пореди са српским и додао да ни много богатије земље не могу да се пореде са Србијом кад је реч о условима које нуде мигрантима.

"У нашим камповима постоје и вртићи, бесплатан интернет, топло је и чисто, имају три оброка дневно, имају и лекаре и лекове. Онај ко није у нашим прихватним центрима није ту на сопствену одговорност", навео је Вулин.

Он је апеловао на мигранте, невладине организације и медије да ни на који начин не подстичу људе да остају ван прихватних центара.

"Они који то раде то раде зато што имају нешто против државе Србије. Раде то зато што желе да Србија лоше изгледа и да укаљају углед Србије. Нема ниједног другог разлога за такво понашање", рекао је Вулин.

Вулин је рекао и да је сраман покушај да се Србија прикаже као нехумана земља од стране оних који дижу ограде и који забрањују људима да улазе у земљу.

"То неће моћи да нарши углед Србије и слику Србије, која је показала у најтежим временима да је хумана и организована", рекао је Вулин, наводећи да је само прошле године обављено више од 161.000 медицинских прегледа и 87 порођаја, а да ништа није наплаћено.

Одговарајући на питања, Вулин је рекао да је јуче део миграната са улица Београда аутобусима превезен или у Крњачу или у прихватни камп у Обреновцу, где је око 200 миграната.

Навео је и да је већина миграната која је превезена у Обреновац инфицирана вашкама и шугом и да и они, њихова одећа и просторије морају бити дезинфиковани, након чега ће и новинари бити позвани да виде просторије у којима мигранти бораве у Обреновцу.

Упитан о позиву Амнести интернешенала (АИ) да хитно обезбеди помоћ за избеглице, Вулин је рекао да они вероватно нису били у Србији јер да јесу видели би да наша земља обезбеђује помоћ мигрантима.

"Сигуран сам да ће такав апел упутити и влади Велике Британије или владама ЕУ, које су затвориле своје границе, те да ће се њихов апел далеко чути и да ће након тога бар 5.000 до 6.000 мигранта из Србије бити пребачено у Британију или САД и да ће границе коначно бити отворене", рекао је Вулин.

Министар је нагласио да мигранти не желе да остану у Србији и да нису дошли у Европу да би били у Србији, већ у некој од земаља ЕУ.

"Сигуран сам да би АИ био много корисниији кад би ту ствар расправио са оним земљама у које ови људи желе да оду, а оне им то не дозвољавају. Немојте говорити лоше о Србији зато што се брине о људима које други не желе", навео је Вулин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара