Давос: Србија би могла бити нова "суперзвезда" образовања

Србија се на званичном сајту Светског економског форума у Давосу нашла међу земљама које би могле постати "суперзвезде" светског образовања.

У тексту на сајту Форума иста прогноза дата је за Аргентину, Тајланд, Чиле, Турску, Иран и Колумбију, саопштило је Министарство просвете.

Са тачке гледишта високог образовања, ове земље чине групу ТАЦТИЦС и, процењује се, могле би да превазиђу земље БРИЦС-а ( Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка), каже се у тексту.

Ова прогноза заснива се пре свега на чињеници да је реч о земљама које, иако имају БДП мањи од 15 милиона долара, имају бар половину младог становништва укључену у високо образовање.

Истовремено, од 2004. до 2010. године учешће тог становништва у образовању у овим земљама је порасло за пет или више одсто.

Још један разлог за ову прогнозу је и чињеница да је број објављених научних истраживања у овим земљама порастао за више од 3.000 годишње, а свака од ових земаља има бар један универзитет на листи најбољих универзитета форума.

На основу свих података Светски економски форум констатује да у Србији и осталим земљама на листи расте универзитетска заједница и да истовремено има више шанси да се шири.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво