У свим прихватним центрима има слободних места за мигранте

Заменица републичког комесара за избеглице Светлана Велимировић каже за РТС да је мигранте потребно убедити да је безбедно да се сместе у прихватне центре и да неће бити депортовани. Наглашава да у свим прихватним центрима има слободних места.

Велимировићева је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакла да није први пут да се мигранти са улица и паркова пресељавају у прихватне центре.

"Није први пут да се пресељавају из парка, у јесен 2015. године смо то чинили и два пута прошле године", наводи Велимировићева.

Додаје да је последњи пут то учињено у новембру прошле године, када је 116 лица прихватило премештај.

Велимировићева напомиње да ће надлежни свакодневно апеловати да се мигранте сместе у прихватне центре.

"Убедићемо те људе да је безбедно да се сместе у прихватне центре и да неће бити депортовани", каже Велимировићева.

Наводи да већина миграната нерадо прихвата смештај у прихватне центре удаљене од Београда, јер им је то неколико корака назад у путу.

Када је реч о условима у парковима и баракама, где велики број миграната борави, Велимировићева истиче да су услови неприхватљиви за живот.

Говорећи о упозорењу Лекара без граница да би Београд могао да се претвори у нови Кале због миграната који одбијају смештај у прихватним центрима, Велимировићева објашњава да се уз адекватне мере то неће догодити.

"Чињеница је да један значајан број лица прихвати смештај у прихватним центрима. Када сви радимо ка истом циљу неће бити нови Кале", указала је Велимировићева.

Напомиње да се са мигрантима разговара и пружају им се неопходне информације.

"Потребна је мало боља координација, да им се пруже информације и да им се помогне. Јуче иако су им сви рекли да је то добронамерно, једна група је побегла плашећи се", наводи Велимировићева.

Тврди да прихватни центри могу да приме мигранте и да они уместо на улици хладне дане проведу у бољим условима.

"У свим прихватним центрима има слободних места за мигранте", закључила је Велимировићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво