Брнабић: Ускоро безготовинско плаћање на порталу еУправе

Министарка за државну управу Ана Брнабић потписала је у Љубљани са словеначким колегом Борисом Копривникаром Меморандум о разумевању, на основу којег ће Словенија помоћу Србији у увођењу електронске управе, што ће за грађане значити укидање шалтера, као и додатни подстрек развоју предузетништва.

Брнабић је истакла да очекује да ће, као резултат потписивања тог документа и посете наше делагације Словенији, коначно у Србији бити уведено електронско плаћање, које ће грађанима и привреди омогућити да услугу коју желе од владе плате картицама преко еУправе.

"Надам се да ћемо ускоро заједно прославити тај успех. Желимо да постанемо земља која користи еУправу како би олакшала живот грађана и као подстерк развоју предузетништва", рекла је Брнабић новинарима након потписивања Меморандума.

Министарка је истакла да је за Србију важна и безбедност података, као и отварање података, додајући да смо спремни да томе о учимо од Словеније која је у том сегменту далкео испред нас.

Брнабић је, у том смислу, навела и да ће у наредних неколико недеља почети са радом портал отворених података.

"Ово је тек почетак и очекујем да се након ове посете направи Акциони план за нашу даљу сарадњу, у складу са Акционим планом за имплементацију Стратегије еУправе на којој радимо", подвукла је Брнабићева.

Делегацију Србије, поред министарке за државну управу и локалну самоуправу чине представници Дирекције за еУправу, као и Министарства финансија, Управе за трезор, Министарства трговине, туризма и телекомуникација, ПКС, Генералног секретаријата Владе Србије.

Управо то, према речима министарке, говори колико нам је важно и колико озбиљно схватамо унапређење елекрторнских сервиса.

Брнабић је захвалила домаћинима на позиву у Љубљану, како би разговаралли о раду еУправе у Словенији, додајући да је данашња посета и један од првих резултата треће заједничке седнице влада Србије и Словеније.

Словеначки министар за јавну управу Борис Копривникар истакао је да на потписивање Меморандума гледа као на почетак још дубље сарадње, наводећи да Србија и Словенија имају потенцијалне да заједно развију државну управу обе земље, али и да друштва направе продиктивније.

"Имамо добре идеје, квалитетне људе са знањем, технологију и ако поделимо напор за развој, заједно ћемо бити много успешнији. Зато се надам да ћемо сарадњу даље продубити и интензивирати", навео је Копривникар.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи