Мигранти аутобусима пребачени из барака у прихватне центре

Око 250 миграната прихватило је позив Владе да се преместе из барака на аутобуској станици и они су аутобусима пребачени у прихватне центре у Обреновцу и Крњачи, као и у друге центре широм Србије.

"На иницијативу председника Владе ми смо увећали напоре да још једном са свим овим људима разговарамо, да им понудимо још једном бољи смештај, да им понудимо да оду тамо где држава може да одговара за њих", рекао је том приликом министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Мигранти, који су се налазили у хладним, неусловним баракама код аутобуске станице прихватили су позив да се преместе у прихватни центар, а Вулин каже да свако од њих ко се налази на неусловном простору, тамо се налази искључиво на своју одговорност.

"Ниједан од ових миграната није без понуде да оде у наше одговарајуће прихватне центре у којима има довољно места. За сваког има места, сваком смо понудили место и наставићемо баш тако да се понашамо", нагласио је Вулин.

Рекао је и да је ове зиме било промрзлих и умрлих миграната у Грчкој, Бугарској, али ниједног у Србији.

Вулин је поновио да држава неће повећавати број људи у центрима, али ће распоређивати прихватне капацитете како би мигранти имали могућност да удобније и комотније проведу и ову зиму.

"Сада припремамо одговарајући прихватни центар у Обреновцу, значи да можемо да растеретимо и Крњачу, неке друге центре и да тим људима пружимо могућност да заједно са градом Београдом, МУП-ом, обезбедимо све да се осећају добро. Капацитети су сасвим довољни за сваког од ових људи, а наравно, распоређени су по читавој земљи, не могу бити само у Београду и не треба да буду само у једном граду", рекао је Вулин.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да држава води рачуна о свим избеглицама и мигратима већ две, три године и да из тог разлога жели да премести мигранте из неусловних барака у центре широм земље, у којима ће имати добре услове док се не процесуирају њихови захтеви за азил или омогући даље путовање.

Стефановић је рекао да бараке код аутобуске станице у Београду нису смештај који Србија нуди мигрантима, да су они ту својом вољом, а да државне институције заправо желе да их замоле да пређу у објекте Министарства рада и Комесаријата за избеглице.

"Ми молимо мигранте да нам дозволе да им пружимо нормалне услове, да водимо рачуна о њима. Имали смо прилику да видимо да су неки покушавали да представе како се о мигрантима не брине довољно и како живе у неусловним условима, као да их је држава сместила овде", навео је Стефановић.

Министар сматра да по овако хладном времену мигранти не треба да буду на улицама. 

"Наставићемо да будемо добри домаћини и на иницијативу премијера Александра Вучића хоћемо да сваког мигранта изместимо са улица, јер мислимо да по овако хладном времену нема простора да било који човек буде на улицама града", истакао је Стефановић. 

Шеф УНХЦР-а у Србији Ханс Фридрих Шодер рекао је за Танјуг да је ово други дан како је Влада понудила мигрантима и избеглицама који живе у баракама превоз до бољег смештаја.

Аутобуси, каже Шодер, превозе око 200 људи, који су се сагласили да иду у прихватни центар у Обреновцу, а подршку акцији дају УНХЦР и невладине организације.

Стефановић: Ухапшено преко две хиљаде кријумчара миграната

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже да је МУП за две и по године ухапсио преко две хиљаде кријумчара миграната, наводећи да много њих покушава да уђе у тај "посао", те да је то један од разлога због чега неки не желе да се мигранти преместе у прихватне центре.

Стефановић је новинарима, после пребацивања дела миграната из паркова у прихватне центре, рекао да полиција пресеца канале кријумчара, истичући да ту нема милости и да Србија предњачи по броју приведених лица за кријумчарење.

Објашњава да је велики новац у игри и да многи покушавају да уђу у то, од обичних људи који покушавају неким својим возилима да их превезу, до великих ланаца.

"Ту радимо са другим полицијама у региону и Европи и имамо успеха. Види се по резултатима, али то је један од разлога због чега се неки баш 'упињу' да мигранти буду овде, јер у камповима где се налазе под државном бригом је много теже кријумчарима да уђу и да се баве таквом врстом делатности", објаснио је Стефановић.

Како је рекао, у парковима им је то знатно лакше и због тога је циљ да се такви простори испразне.

"Ради на томе да буде што мање кријумчара. Видећете по резултатима да је Србија земља која по броју приведених лица за кријумчарење предњачи убедљиво у Европи", рекао је Стефановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво