Нису укинуте царинске повластице особама са инвалидитетом

Особама са инвалидитетом новим законским решењем није укинуто право на ослобођење од плаћања увозних дажбина приликом увоза ортопедских и других помагала, саопштило је Министарство финансија.

Како се истиче, Министарство се јавности обратило поводом нетачних информација које су се појавиле у појединим медијима да особе са инвалидитетом од 5. фебруара неће више моћи без царина да увезу половне или нове аутомобиле, као ни ортопедска помагала и резервне делове за њих.

"Најновијим изменама Царинског закона, у ширем контексту, формулисано је ослобођење од плаћања увозних дажбина за особе са инвалидитетом, односно њихове организације, на предмете посебно намењене за образовање, запошљавање или побољшање друштвеног положаја тих особа, као и на резервне делове, компоненте или додатке који су посебно направљени за те производе", истиче се у саопштењу.

Министарство подсећа да је претходно законско решење обухватало прецизно дефинисане предмете који могу бити ослобођени од плаћања увозних дажбина када су у питању особе са инвалидитетом - ортопедска и друга помагала, опрема за вршење делатности, специфична опрема, уређаји и инструменти.

У складу са овлашћењима датим законом, Влада Србије ће до почетка примене Закона о изменама и допунама Царинског закона (5. фебруара) донети подзаконски пропис којим ће такође прецизно дефинисати ове законске одредбе, а до тада примењиваће се Уредба о врсти, количини и вредности робе на коју се не плаћају увозне дажбине, роковима, условима и поступку за остваривање права на ослобођење од плаћања увозних дажбина, указује Министарство.

"Када је реч о ослобођењу од плаћања увозних дажбина на путничке аутомобиле и друга моторна возила за особе са инвалидитетом, указујемо да се особама са инвалидитетом не ускраћује право на ослобођење од плаћања увозних дажбина приликом увоза аутомобила, само се мења основ по ком могу остваривати то право, применом права на преференцијални увоз по основу споразума о слободној трговини", истиче се у саопштењу.

Министарство напомиње да у време увођења ове царинске повластице у Србији нису били на снази споразуми о слободној трговини и стопа царине на увоз путничких моторних возила била је 20 одсто.

"С обзиром на то да је достигнута пуна либерализација трговине, у складу са постојећом мрежом споразума о слободној трговини, више нема места да се ова повластица регулише Царинским законом, јер постоји могућност да се путнички аутомобили и друга моторна возила увозе без плаћања царине из земаља са којима имамо поменуте споразуме", пише у саопштењу.

Ово за резултат има и поједностављење у остваривању права на бесцарински увоз, кроз смањење административних захтева, јер ће уместо досадашњег доношења решења о остваривању овог права од стране царинског органа, бити довољно подношење сертификата о пореклу, констатује Министарство финансија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво