Томо Зорић кандидат за шефа Агенције за борбу против корупције

Један од десетак кандидата за новог директора Агенција за борбу против корупције је секретар Државног већа тужилаца Томо Зорић, сазнаје "Танјуг".

Зорић је широј јавности познат као некадашњи портпарол специјалног тужилаштва, а касније и Републичког јавног тужилаштва.

Иначе међу десетак пријављених кандидата су и бивши помоћник министра правде Љиљана Благојевић, која тренутно ради као градски правобранилац, као и бивши државни секретар министарства правде Биљана Павловић.

Кандидат је и бивши саветник у Министарству правде Мирајана Михајловић која сада ради као судија за прекршаје.

Досадашња директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић поднела је 20. децембра оставку на ту функцију због именовања за судију Уставног суда Србије.

Нови директор Агенције бира се на мандат од пет година.

Иначе рок за подношење пријава на конкурс за избор директора Агенције истекао је у петак, 11. јануара, али ће коначан број пријава бити познат данас поподне због евентуалног пријема пријава које су послате путем поште.

У складу Законом о Агенцији за борбу против корупције, директора бира Одбор Агенције.

На конкурс се може пријавити пунолетан држављанин Србије, коме раније није престајао радни однос у државном органу због теже повреде дужности из радног односа и који није осуђиван на казну затвора од најмање шест месеци.

Кандидат мора да има завршен правни факултет и најмање девет година радног искуства, да није осуђен за кривично дело које га чини недостојним за вршење функције директора и да није члан политичке странке, односно политичког субјекта.

У јавном позиву се наводи да су послови директора да представља Агенцију, руководи радом, организује и обезбеђује законито и ефикасно обављање послова Агенције, доноси одлуке о повреди Закона о Агенцији за борбу против корупције и изриче мере у складу са тим законом.

Како је наведено, посао директора је и да даје мишљења и упутства за спровођење Закона о Агенцији, припрема годишњи извештај о раду Агенције, израђује предлог буџетских средстава за рад Агенције, доноси опште и појединачне акте, одлучује о правима, обавезама и одговорностима запослених у Агенцији, спроводи одлуке Одбора.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи