Ледоломци "Гребен", "Бор" и "Топола" у акцији

Ледоломац "Гребен" ангажован је у београдском сектору између Пупиновог и Панчевачког моста, док се брод "Бор" у Београду припрема за испловљење ка Хидроелектрани "Ђердап 1", саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Екипа РТС-а била је на ледоломцу “Топола” који је ломио санте леда од луке Београд до Лучке капетаније.

Екипа РТС-а била је на ледоломцу који је ломио санте леда дебљине до два метра од луке Београд до Лучке капетаније. Ванредна ситуација је код Пупиновог моста, неки сплавови су заробљени на средини реке.

Пробијање леденог чепа кроз санте леда дебљине један до два метра екупа РТС-а је снимила узводно Дунавом од луке Београд до Лучке капетаније на броду "Топола".

Тај снажни гурач са мотором од 1.200 коњских снага, пробија се кроз ледене плоче које су заробиле и сплав на средини реке. Посада "Тополе" је крајње опрезна, јер низак водостај отежава кретање брода. Код Пупиновог моста две барже су и даље наслоњене на стубове, али не угрожавају стабилност моста јер су наслоњене низводно.

Ледоломац "Бор" који је испловио из Луке "Београд" заједно са "Гребеном", стићи ће до Смедерева а затим ће продужити до Кладова.

На ушћу Саве у Дунав брод "Топола" је пробио ледени чеп.

Због померања ледене плоче, како упозоравају надлежни, кризна тачка је и Гроцка. Зато ће посаде "Тополе", "Бора" и "Гребена" дежурати и наредних дана.

Министарство саобраћаја је саопштило да су два мађарска ледоломца "Јекторо 6" и "Јекторо 11" упловили у српске воде ради ургентног пробијања леденог чепа код Боровог села.

Проглашена је редовна одбрана од леда на Дунаву од 1.275 до 1.215 речних километара, на Сави од Хртковаца до границе са БиХ, а ванредна одбрана од леда на Дунаву код Голупца, Великог Градишта, Костолца, Смедерева, Панчева, Београда, Новог Сада и на целом току Тисе.

У саопштењу се подсећа да је на Сави од 8. јануара, услед појаве леда и ледохода, као и изразито ниског водостаја, обустављена пловидба од 49 до 210,8 речних километара.

На Дунаву је 8. јануара обустављена пловидба од Бездана до Кладова, док је од Кладова до "Ђердапа 2" пловидба обустављена због јаких удара ветра и формирања леденог покривача.

Стање на путевима 

Како је саопштено, саобраћај је због радова на мосту у Пецкој и даље обустављен на путу Причевић-Пецка, као и на путу Крупањ-Грачаница због радова на мосту преко реке Ликодре у Месту Мојковић.

Непроходни су путни правци Одвраћеница - Преко Брдо, Ивањица - Нови Пазар - Дуга Пољана -Расно - Карајукића Бунари - Угао - државна граница са Црном Гором (Моравац).

Забрана за шлепере и камионе важи на путним правцима код Ивањице, Ужица, Новог Пазара, Сјенице, Крупња, Ваљева, Краљева, Бруса, Копаоника и Крушевца, где је обавезна зимска опрема и саветује се опрезна вожња.

Како је саопштено, железнички саобраћај на мрежи пруга чији је управљач "Инфраструктура железнице Србије" а. д. функционише редовно, без поремећаја и нема значајних сметњи у функционисању које су узроковане неповољним временским условима Због ванредног догађаја у станици Врбас каснили су поједини возови предзуећа "Србија воз", и то међународни брзи воз који саобраћа на релацији Београд-Суботица и воз на релацији Суботица-Београд.

Саопштено је да нема потешкоћа за робни железнички саобраћај.

На Аеродрому "Никола Тесла" у Београду сви летови из планираног реда летења су реализовани.

Авио-саобраћај на београдском аеродрому одвија се без прекида уз кашњењe летова из Дубаија, Минхена и Мемингена, који су због кашњења при доласку на аеродром "Никола Тесла", каснили и у одласку.

Аеродром "Никола Тесла" обезбедио је неометано и безбедно одвијање авио-саобраћаја ангажовањем свих својих стручних служби, наводи се у саопштењу.

На Аеродрому "Константин Велики" у Нишу саобраћај се одвија несметано.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво