Стигли мађарски ледоломци, најтеже код Даља

Наставља се борба са ледом на рекама. Најтеже код Даља на Дунаву и низводно од Пупиновог моста. Два мађарска ледоломца разбила један мањи ледени чеп, десетак километара низводно од Апатина. Посао настављају сутра у седам часова.

Два ледоломца стигла су у Србију, али су се усидрила на обали Хрватске. Претходно су разбили један мањи ледени чеп, десетак километара низводно од Апатина, а посао би требало да наставе сутра у седам сати.

Главни задатак је разбијање леденог чепа код Даља. Ледени чеп који се формирао код Даљске кривине проширио се 15 километара низводно, све до Вајске и Боровог села.

Ледена баријера је успорила Дунав. Александар Николић, технички директор ЈВП Воде Војводине, каже да баријера узрокује застој у протоку и леда и воде.

"Имамо тамо повећање водостаја за 2,10 метара у односу на пре дан и по. Када та баријера не би била уколоњена, она би се и даље стварала све више и више, све до момента када би било врло тешко уклонити је. Приликом отапања у горњим деловима слива Дунава у марту и повећања протицања, може доћи до тога да баријера засмета и створи успор у Дунаву и може изазвати ледене поплаве, које су се десиле 1956. године", рекао је Николић.

Санте се гомилају и из дана у дан су све веће, достижући и до два метра изнад воде. 

"С обзиром на то да је формиран чеп, око три километра низводно од Даља, он се формирао у року од дан и по и, колико видимо, узводно стално долази лед и даље се проширује, из сата у сат. Тренутно имамо пораст воде један до два центиметра на сат", каже Иван Јатић из Сектора одбране од поплава предузећа "Воде Војводине".

Како би се низводно спречила оштећења, важно је да се ледена баријера постепено ломи.

Она треба да се уклања постепено, тако да се те санте спроведу Дунавом све до краја, каже Николић.

На Дунаву код Новог Сада средина реке је пловна, леда има само уз обалу. Ледене санте дотле стижу само ако су настале низводно од Даљске кривине, а то је 90 километа узводно од Новог Сада.

Србија, Хрватска и Мађарска су у децембру постигле споразум о деловању у случају појаве леда на Дунаву и та зона заједничког интереса се простире од границе, па стотину километара низводно.

Добра вест је да је Влада Србије послала додатни захтев Мађарској за још два ледоломца, који би били ангажовани на разбијању леда од Новог Сада низводно ка Београду, и где год је даље потребно.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво