Како спречити пнеумококну болест

Према подацима Светске здравствене организације, више од милион и по људи у свету умре од пнеумококне болести. Најбоља заштита је вакцина која ће ускоро и код нас бити обавезна за сву новорођену децу. Тако ће се заштитити од тешких облика упале плућа, менингитиса, сепсе, како деца, тако и старија популација.

Пнеумококна болест је водећи узрок озбиљних обољења код деце до 5. године и старијих, нарочито после 65. године, оболелих од хроничних болести бубрега, јетре, астме, срца, дијабетеса.

Бактерија пнеумокок је узрок инфекција која може оставити трајне последице, па чак и са смртним исходом. 

"Пнеумокок може од саме упале крајника, уапле трећег крајника, од упале ушију, један од чешћих узрока компликација у смислу менингитиса, упале мозга која је тежа компликација", каже проф. др Ненад Арсовић, директор Клинике ОРЛ у КЦС.

Терапија антибиотицима је знатно смањила смртност. Последњих година, та бактерија развија отпорност на антибиотике па је најбоља превенција вакцина. Постоје две врсте вакцине.

Драгана Радивојевић, педијатар у Дом здравља у Земуну каже да се вакцине против пнеумокока могу се давати већ од 6. недеље живота по одређеној шеми за сваку вакцину.

"Најчешће дајемо од 6. месеца или пре поласка у вртић, када дете треба да се укључи у колектив, а за старије особе обавезно је да приме вакцину пре укључивања у колективни смештај или ако једноставно желе да се вакцинишу", истакла је др Радивојевић.

За сада оне се купују. Тренутно о трошку Фонда за здравствено осигурање могу да се вакцинишу само особе са урођеним или стеченим недостатком имунитета.

"Нови закон о заразним болести предвидео је и обавезну имунизацију против стрептококуса пнеумоније - то је такозвана пнеумококна вакција коју ћемо далеко јасније дефинисати нашим правилником о имунизацији коју планирамо да буде готов до краја марта ове године", рекао је Берислав Векић, државни секретар Министарства здравља.

Тада ће пнеумококне вакцине бити бесплатне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво