Дочек српске Нове године

Широм Србије прослава Нове године по јулијанском календару. У неким градовима и туристичким центрима – концерти на отвореном. У Београду није било организованог дочека, али је у поноћ приређен ватромет испред Храма Светог Саве и на Новом Београду.

У Храму Светог Саве служио се молебан, а затим је пред Храмом пуштен ватромет у организацији београдских власти.

На великој сцени Народног позоришта у Новом Саду – традиционалан новогодишњи концерт.

Програм на новосадском Тргу слободе почео је видео-преносом наступа Симфонијског оркестра Нови Сад 2021, који је због хладноће одржан у Градској кући.

Спој класичних инструмената и популарне музике допуњавао је наступ вокалне солисткиње Српског народног позоришта Јелене Кончар и солисткиње Милене Срдић, и глумца Сергеја Трифуновића, а наступили су и трубачи.

На градском тргу у Чачку наступила је "Рибља чорба" Боре Ђорђевића, у Крушевцу Маринко Роквић и "Акапулко бенд", а у Прокупљу музичка група "Алтер его бенд" – уз чај и кувану ракију.

Дочек је приређен и на зрењанинском Тргу слободе. На великој бини постављеној испред Градске куће, наступили су тамбурашки састави, а у поноћ и трубачки оркестар Мирослава Станковића.

Дочек Нове године по јулијанском календару у Крагујевцу је прошао скромно. Организованог дочека ни концерата на градским трговима није било. Као и пре две седмице, и у православну Нову годину, грађане је увео ватромет са зграде градске управе.

У више српских средина на Косову и Метохији локалне самоуправе на отвореном су организовале прославу православне нове године. У северном делу Косовске Митровице прослава је почела Улицом отвореног срца. Грађани су Нову годину дочекали уз трубаче, концерт на тргу и ватромет. На платоу испред Техничке школе наступали су и Ђорђе Давид и "Министарке".

У Грачаници је православна нова година дочекана уз музику, кувано вино и ракију.

Организован је дочек и у центру Подгорице и у многим градовима Републике Српске, чија је Влада 14. јануар прогласила нерадним даном.

 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво