Поларни талас попустио, ледоломци на рекама

Наставља се рашчишћавање путева, а припадници Сектора за ванредне ситуације и Хеликоптерске јединице МУП-а без престанака достављају храну, воду и лекове најугроженијима. Ледоломац "Гребен" је, у складу са оперативним планом одбране од леда и ледених поплава, кренуо из Брњице код Голупца ка Пупиновом мосту у Београду. Брод "Бор" кренуо из Шапца Савом ка Београду. Разбијен ледени чеп код Новог Сада.

Ледени талас у Србији је попустио. Снабдевање струјом се стабилизује, наставља се рашчишћавање путева. И даље је најтеже на Пештерској висоравни и у Врању.

На делу територије града Врања укинута је ванредна ситуација. На снази остаје на подручју Пољанице, Барелића и Криве Феје. Тамо ће се наставити са чишћењем путева и пружања помоћи становништву. Ванредна ситуација и даље је у општинама Владичин Хан и Трговиште. 

Ледоломац "Гребен" је, у складу са оперативним планом одбране од леда и ледених поплава, кренуо из Брњице код Голупца ка Пупиновом мосту у Београду, јавља дописник РТС-а.

Његовим деловањем је код Голубачке тврђаве ослобођен пристан, који је био окован ледом. Наша екипа је снимила ледоломаца "Гребен" код Великог Градишта. Према плану, данас ледоломац стиже у Смедерево, а сутра у Београд.

Румунска страна Хидроелектране "Ђердап" има обавезу одржавања Дунава од Хидроелектране "Ђердап 1" до ушћа Нере у Дунав, а обавеза Србије је заштита од леда од ушћа Нере у Дунав до Панчева.

Према писаној изјави послатој РТС-у, ЕПС засад нема информације о мерама румунске стране.

Ледоломцу "Гребен", који разбија лед на Дунаву близу Ђердапа, у испомоћ је из Шапца кренуо брод "Бор", речног бродарства "Крајина".

Појачан ветар у јужном Банату и у доњем Подунављу, у планинским пределима Ивањице и на прилазима Копаонику са источне стране, из правца Бруса, ствара данас наносе снега на појединим деоницама, саопштио је Ауто-мото савез Србије.

То отежава проходност и чишћење путева, али утиче и на смањену видљивост, па се саветује већи опрез за воланом. 

Мештани села Вионица, заселка Јаћевићи, већ десети дан се налазе у снежној блокади, а помоћ, како данас кажу, и поред вишедневних молби никако не стиже. 

Већи део путева је на подручју Ивањице по речима надлежних прочишћен, али у планинским деловима општине има села која су завејана и до којих још нису прочишћени путеви. 

Разбијен ледени чеп код Новог Сада

Потискивач "Слога" успешно је разбио ледени чеп на реци Дунав код Новог Сада, који је формиран код Жежељевог моста у ноћи између среде и четвртка. 

Налог за рад потискивача Јавно водопривредно предузеће Војводина издало је јуче ујутру, наводи се у саопштењу тог предузећа.

Било је потребно вишечасовно деловање да би се лед покренуо, јер се простирао од Жежељевог моста, па све до Моста слободе.

На деоници Дунава код Новог Сада, у дужини од 14,7 километара, и даље је на снази ванредна одбрана од загушења ледом, док се редовна одбрана спроводи на готово 800 километара водотокова у Војводини.

У саопштењу Вода Војводине се додаје да ће потискивач "Слога" бити и даље у приправности за реаговање, уколико лед поново блокира пловидбу, јер је поновни пад температура најављен за следећу седмицу.

Предузеће прогнозира и да ће Дунавом стићи ледене санте из Мађарске, па је опрез потребан, јер гомилање леда и стварање баријера могу довести и до такозваних ледних поплава.

Додаје се да је ледостај формиран и на Сави, на деоницама од Хртковаца до Јарка, у зони ушћа Босута у Саву и код села Јамена, а да су Тиса и банатски водотоци и даље потпуно залеђени.

Дебљина леда на Дунаву је од пет до 10 центиметара, а на Сави, Тиси и банатским водотоцима до 15 центиметара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво