Чекајући професионалне управнике зграда

Нови Закон о становању, тврде надлежни, уводи ред у одржавање стамбених зграда – свака ће имати свог управника. Закон је на снази од 1. јануара, а рок за доношење подзаконских аката је шест месеци. До краја године, локалне самоуправе треба да израде регистре стамбених зграда, којима станари треба да се пријаве до краја јуна 2018.

Крушевац има 9.000 станова и у већини зграда већ су основане Скупштине станара и изабрани управници. Међутим, од када им је 2000. укинуто стамбено предузеће, кажу да им је проблем да пронађу квалитетне извођаче радова.

Крушевљанин Слободан Кезовић објашњава да у његовој згради наилазе на проблем, како станари, тако и скупштина станара, када им затреба зидар, бравар, молер, електричар.

"Уместо да имамо неку радну организацију, морамо приватно да зовемо и питамо", каже Слободан.

Слично је било и у Кикинди, где је о одржавању 62 зграде, до пре две године, бринуло јавно-стамбено предузеће. По његовом укидању, станари су потписали уговор са приватном фирмом.

"До сада имамо склопљене уговоре са 42 скупштине станара зграда, то је око 800 станова. Подзаконска акта која треба да прате спровођење овог закона су неприпремљена – мислим да је то пропуст. Требало је да их припреме када су припремали и закон. Сад смо у једном вакууму", каже Новица Анђелковић из компаније "Белавила".

Док се чекају подзаконска акта, у ПКС-у ће бити организоване обуке за професионалне управнике и направљен њихов регистар, како би локалне самоуправе могле да их ангажују у зградама које саме не буду могле да изаберу управника.

"Нико неће моћи да се бави тим послом а да није прошао адекватну обуку, то је такође важно за станаре. Отвориће се и ново тржиште, у смислу да ће један број људи моћи да нађе посао", објашњава менаџер Града Београда Горан Весић.

Ради се и на формирању регистра зграда, који треба да буде готов до краја године.

Јованка Атанацковић из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре објашњава да ће у наредном периоду то Министарство помагати грађанима да се прилагоде новим законским решењима.

Како одржавање зграда може да буде уносан посао, широм земље оснивају се специјализоване агенције за инвестиционо одржавање објеката.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара