Директор високе школе позвао професоре да више "обарају" студенте

Веома "необична" иницијатива директора Високе медицинске школе струковних студија у Ћуприји Драгослава Илића изазвала је оштре реакције студената те установе, док министар просвете указује на аутономију школе, што је изнад свега, те додаје да просветна инспекција тренутно проверава "откуд стопостотна пролазност на испитима".

Директор Илић је у писму, у које је Танјуг имао увид, "најуљубазније" замолио професоре Слободана Секуловића, Љиљану Антић, Биљану Балов и Милу Деспотовић да у овом испитном року пооштре критеријуме и за 20 до 30 одсто смање пролазност.

"Ако овако остане, биће вам смањене плате", поручио је Илић.

Овакав наум објаснио је чињеницом да је узалуд добар учинак при упису, кад се тај новац затим одлива "због много велике пролазности студената".

Његов захтев, како каже, не значи да професори треба намерно да обарају, тачније, он на томе не инсистира.

Подсећа затим у писму на то да су студенти који су положили све испите и имају 60 ЕСПБ остварили предуслове да даље не плаћају школарину, што, како констатује, школу много кошта, па он зато професоре упозорава да ће, настави ли се тако, њима бити смањене плате.

Овакав захтев Илића изазвао је огорчење студената.

У писму достављеном Танјугу, које је потписао студент треће године Стефан Панић, стоји да је "то чиста деградација студената".

"Иако знамо да су критеријуми веома високи, као и школарина, директор школе је писмено затражио и условио професоре да на испитима убудуће смање проценат пролазности да не би дошло до смањења плата запослених, иако нам је један пренесени бод најскупљи у Србији и вреди 1.333 динара", наводи се у писму.

Само тражимо да нам се омогући нормално школовање, наводе студенти и истичу "ми све плаћамо, од потврде до надокнаде, и опет им је мало. То је један од проблема који је прелио чашу".

"Шокирани смо таквом изјавом на тај начин, тако да сматрам да ће све да се регулише и то је то. Ја покушавам максимало да стишам ситуацију,  студенти наваљују на мене - да штрајкују", каже Јелена Милић, председница Студентског парламента.

Један део професора је на страни студената, други се не оглашавају. 

Христос Алексопулос, професор анатомије каже да је из мејла који је директор упутио јасно и гласно произилази "да оборите студенте зато што школи требају паре, да прими плате".

"Извињавам се мени не треба таква плата. Ако треба да оборим студента да примам плату ја нећу да радим и верујте не само ја него и моје колеге", истиче Христос Алексопулос.

Управа школе прича другачију причу. Кажу да је прошла година завршена с приходом од 15 милиона динара и да мотив директоровог писма није био новац. 

У међувремену, Министарство просвете већ испитује наводе о налогу професорима Високе медицинске школе у Ћуприји да обарају више студената "зато што је школи потребан новац".

Министар Младен Шарчевић каже да је предложено да се смене три члана Савета те школе које бира Влада, али Влада као оснивач има мањину у савету.

"У садашњем закону, ту сте заковани, то је борба са ветрењачама", рекао је Шарчевић.

Како каже, ту се ради о аутономији школе у односу на овлашћења централне власти, али примећује да нико претходно није поставио питање откуд 100 одсто пролазности у тој школи.

"Најпре је то неприродно стање ствари и ми имамо инспекцију која тамо већ ради", навео је министар просвете.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво