Шарчевић: Неће се више толерисати немар директора и школских одбора

Због непромишљених и изгубљених судских процеса, поједине школе су направиле дугове у висини од 215 и по милиона динара, што ће морати да плати држава. Министар просвете Младен Шарчевић је појединим директорима упутио писма с напоменом да ће убудуће покретати кривични поступак против оних који олако срљају у судске спорове.

Дугови најчешће настају грешком директора али негде су са исплатом касниле локалне самоуправе па је утужена школа а Министарство мора да на годишњем нивоу определи део новца за подмиривање дугова који су настајали годинама.

"Ми сада исплаћујемо казне које су формиране 2004. године. Имате случај да је рецимо 2005. године неко дозволио да у Математичкој гимназији буде формирано самофинансирајуће одељење. То је трајало четири године и неки родитељи који су то искористили касније су тужили школу зато што је средња школа по закону бесплатна", рекао је гостујући у Дневнику РТС-а министар просвете Младен Шарчевић.

Одговорност је највећа на директорима али одлуке пролазе и школске одборе.

"Ни то није добро и то се свело на неке савезе директора са већином у школском одбору. Школски одбори не реагују на оно што им ми из Министарства шаљемо", каже минситар Шарчевић.

Олако срљање или јасно не чињење у смислу поступка наплате више се неће толерисати, каже министар.

Министарство испитује школу у Ћуприји

Министарство просвете већ испитује наводе да је директор Високе медицинске школе у Ћуприји наредио професорима да намерно обарају студенте због новца и предузело је све мере, рекао је министар Шарчевић.

"Дат је предлог да се смене три члана Савета те школе које бира влада, али влада као оснивач има мањину у савету. У садашњем закону, ту сте заковани, то је борба са ветрењачама", рекао је Шарчевић.

Како каже, ту се ради о аутономији школе у односу на моћ централне власти, али истиче да првенствено нико није поставио питање откуд 100 одсто пролазност у тој школи.

"Прво је то неприродно стање ствари и ми имамо инспекцију која тамо већ ради", наглашава министар.

Када је реч о наставницима који су изгубили лиценцу министар Шарчевић каже да ће наставници убудуће губити лиценце тек по завршетку судског спора.

"Ми и сада помажемо тим људима јер су у питању спорови који трају и по осам, девет година. Што се тиче враћања лиценци све ће се до детаља проверавати и оно ће бити крајње транспарентно и видљиво", рекао је Шарчевић.

Министар Шарчевић, који је поново критиковао одевање ученица и професора, нагласио је да школа мора да буде доследна и да ће се санкционисати "оно што треба", те да ће школе бити оцењивање и по спољашњем изгледу, да ли је уређена зграда, да ли су деца дисциплинована, честито обучена.

"Ја сам био директор државних школа, па сам враћао родитеље који дођу накарадно обучени. Немам никакав проблем ни са професорима- замолим, одбијем му дневницу, 'изволи иди кући обуци се, не можеш тако да дођеш'", каже министар.

Постоје кодекси, правилници, наглашава, али додаје да је "најцрње" што нема ко да их спроведе.

"Ја не могу да одем у 3.000 школа истовремено, да прелетим по Србији и то решим. Морате имати директора. Ту имамо сјајних људи, али имамо и оних који мувају. То мора да се доведе у исту раван", рекао је министар Шарчевић за РТС. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво