Пукла цев у центру Београда, дo осам ујутру радијатори поново топли

Део потрошача који се налазе у центру града, односно у рејону оивиченим улицама Скендербеговом, Тадеуша Кошћушка, Париском, Карађорђевом, Кнеза Милоша, Тргом Николе Пашића, улицама Нушићевом и Цетињском – остали су без грејања од 16 сати. Министар енергетике Александар Антић очекује да домаћинства до осам часова ујутру добију грејање.

Део центра града остао је без грејања због неодложне поправке квара на делу магистралног топловода на грејном подручју "Дунав", на деоници која се налази испод Улице цара Душана.

Без грејања су потрошачи који се налазе у Адмирала Гепрата, Балканској, Краљице Наталије, Ломиној, Добрачиној, Браће Југовића, Доситејевој, Бранковој, Поп Лукиној, Булевару деспота Стефана, Скадарској, Македонској, Цара Душана, Тадеуша Кошћушког, Кнегиње Љубице и Страхињића бана.

Како је наведено, хладни радијатори су и у улицама Цара Лазара, Цара Уроша, Царице Милице, Цетињској, Црногорској, Чика Љубиној, Васе Чарапића, Кнез Михајловој, Чубриној, Иван Беговој, Дечанској, Делијској, Добрињској, Џорџа Вашингтона, Ђуре Даничића, Ђуре Јакшића, Француској, Гаврила Принципа, Господар Јевремовој, Господар Јовановој, Грачаничкој, Капетан Мишиној, Карађорђевој.

Без грејања су и потрошачи у Кнеза Симе Марковића, Коларчевој, Копитаревој градини, на Косанчићевом, Обилићевом и Топличином венцу, у улицама Краља Милана, Краља Петра, Краљевића Марка, Личкој, Маршала Бирјузова, Михајла Богићевића, Нушићевој, Пајсијевој, Призренској, Рајићевој, Риге од Фере, Симиној, Сремској, на Студенском тргу, у Шафариковој, на Теразијама, у улицама Узун Мирковој, Вука Караџића, Вишњићевој, Змаја од Ноћаја, Жоржа Клеменсоа, на Зеленом венцу и у мањим околним улицама.

Министар енергетике Aлександар Антић тврди да ће квар, због којег је центар Београда остао без грејања бити саниран током ноћи, додавши да би домаћинства до осам часова ујутру требало поново да добију грејање.

Антић је, након обиласка радова на санацији квара заједно са градоначелником Синишом Малим и председником Скупштине града Николом Никодијевићем, рекао новинарима да је обезбеђено довољно електричне енергије за тај део града, јер је због квара погођено 12.000 породица, и да нема говора о нестанку струје због повећане потрошње након пуцања топловодне цеви.

"Ми смо дали задатак директору топлана да домћинства у центру добију грејање сутра до осам ујутру. Знам да је врло напето, али верујем да ће се са тим изборити", рекао је Антић.

Према његовим речима, ово једна од ситуација на које не може да се утиче и које се дешавају мимо наше контроле.

"Ово је сплет несретних околности. Пукла је цев испод земље, а која је стара свега шест година. Дакле, није реч о опреми старој деценијама, али то је део нашег живота и посла, а наше је да се боримо и решимо проблеме", рекао је Антић.

Градоначелник Београда је рекао да је ово највећи квар у граду од почетка грејне сезоне, али да су екипе увелико на терену и да ће радити целу ноћ док се квар не отклони.

Мали је истакао да због квара није заустављен саобраћај у том делу града.

"Када је 'Београд пут' и чишћење улица у питању, све улице првог приоритета су очишћене и проходне. Након тога, од 22 сата, следи чишћење улица другог приоритета, па би до сутра ујутру и највећи део тих улица, укупне дужине око 580 километара, требало да буде очишћен. Од суграђана тражим мало стрпљења, а пошто је за сутра најављено нешто топлије време, молим их да обрате пажњу на чишћење тротоара испред зграда и леденице које ће се појављивати", рекао је Мали. 

Раније данас градски менаџер Горан Весић је рекао да очекује да ће грејање у том делу града бити успостављено сутра рано ујутру.

Весић је гостујући у "Београдској хорници" на РТС-у рекао и да се паркинг места чисте, а да је на томе ангажовано неколико стотина радника "Паркинг сервиса".

Сва очишћена места се плаћају, док је на неочишћеним и само паркирање готово немогуће, али та ситуација ће се брзо нормализовати, истакао је градски менаџер.

"Важно је да је 2.000 људи на терену готово 24 сата. Ми се суочавамо са шпицом леденог таласа, у граду је пало 25 центиметара снега", рекао је Весић, додајући да је то ванредна ситуација која отежава саобраћај и ствара проблеме са пуцањем водоводних цеви.

Проблеми са водоводном инфраструктуром 

Весић је управо истакао да су велики проблеми са водоводном инфраструктуром, те да је данас било 23 интервенције, а да је 21 екипа "Београдског водовода" 24 сата на терену.

Он је назначио да је старост водоводних цеви углавном између 35 и 40 година, а неких чак између 50 и 100 година.

"У оваквим ситуацијама то се дешава и ми се трудимо да брзо отклонимо кварове", рекао је Весић.

С обзиром на то да се за сутра увече најављује киша која ће се ледити при тлу, Весић каже да се град спрема за то.

"Наравно да се спремамо. Ми данас излазимо из најгорег дела леденог таласа, сутра ће температуре бити у плусу", рекао је Весић.

Весић је истакао да се превентивно посипају со и калцијум-хлорид, како би се спречило да се коловоз леди, што се, додаје, показало као веома добро.

Весић је рекао да ће до 22 сата бити очишћене улице првог приоритета, а током ноћи и другог, оцењујући да град има свега 100-120 возила, што је, каже, мало возила за велики град.

"Спремни смо за сутра, за наредне дане, а у фебруару нас очекује још један ледени талас", рекао је Весић и додао да надлежни уз помоћ грађана успевају да превазиђу елементарну непогоду.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво