Још једно решење Повереника у случају "Савамала"

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности још једном је наложио Вишем јавном тужилаштву у Београду да учини јавно доступним информације о томе да ли је заменик вишег јавног тужиоца у случају "Савамала" о непоступању полиције по његовим захтевима и ургенцијама, обавестио вишег јавног тужиоца у Београду, министра унутрашњих послова, Владу или надлежно тело Народне скупштине.

У саопштењу достављеном медијима наводи се да Повереник тражи и информацију о томе да ли су поднете дисциплинске пријаве против лица која су се оглушила о захтеве и ургенције тужилаштва.

Сматра, како се наводи, неприхватљивим аргументе тужилаштва да би одавање ових информација "утицало на даљи рад свих органа који су ангажовани на расветљавању ове кривичноправне ствари".

Напротив, каже Повереник, из саме природе тражених информација, а реч је само о деловодним бројевима одређених евентуално поднетих обавештења и захтева, очигледно је да се њиховим објављивањем не могу проузроковати никакве штетне последице.

Повереник подсећа на решења предвиђена Закоником о кривичном поступку и закључује да је реч о информацијама које се односе на начин и законитост рада Вишег јавног тужилаштву у Београду, а које су потпуно легитиман предмет интересовања јавности, те њихово објављивање, закључује, не може проузроковати никакве штетне последице.

Како се наводи, овим решењем, будући да је поступао у оквиру захтева из конкретне жалбе, Повереник јавности омогућује само део информација о случају "Савамала".

Иначе, Повереник у данашњем саопштењу упозорава да није добро што му се грађани и новинари све више обраћају поводом права на приступ информацијама о наведеном случају и стоји на становишту да су надлежни органи одавно дужни да јавности, без интервенција Повереника, пруже много више релевантних информација о овом случају.

Примећује да је и иначе неспоран интерес јавности појачан одсуством информација у периоду од више месеци.

Случај привлачи пажњу и домаће и стране јавности, констатује Повереник, оцењујући да се негативно одражава на процес преговора о придруживању са ЕУ, али да такође континуирано и додатно потхрањује и "иначе присутне сумње значајног броја грађана у ваљаност и законитост поступања надлежних у конкретном случају".

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи