Пети ледени дан у Србији, ванредна ситуација и у Ивањици

Ванредна ситуација је на снази у 11 општина, а укинута је у општини Алексинац. Двојица мушкараца преминула од смрзавања код Гаџиног Хана, а један мушкарац преминуо у болници након евакуације из села код Врања. Ђацима у Сјеници, Новом Пазару, Ивањици и Тутину продужен распуст до 16. јануара. Опрезно у вожњи због ниских температура током вечери, упозорава АМСС. Велика Морава је залеђена, а обустављена је пловидба на Дунаву, Сави и Тиси.

22.55 - У среду нових 5 до 10 центиметара снега, од четвртка топлије, у суботу нове падавине, рекао метеоролог Недељко Тодоровић. 

19.50 – Велику опасност у саобраћају током вечери представљају ниске температуре које се крећу у распону од -8 до -17 степени, упозорава АМСС.

18.20 – Без струје само 245 потрошача електричне енергије, који се налазе у неколико брдско-планинских села у којима у овом периоду године нико и не живи, каже министар рударства и енергетике Александар Антић.

17.40 – Због нових снежних падавина и у Ивањици проглашена ванредна ситуација и одлучено да школе у тој општини неће радити до 16. јануара.

16.50 – Ледоломац "Гребен"“ ће бити у стању приправности код места Соколовац близу Голупца, како би обезбедио да Дунав разбијени лед однесе низводно ка акумулацији Ђердап, одлучено је на састанку ресорног министра Бранислава Недимовића са представницима надлежних институција.

16.40 – Председник општине Тутин Шемсудин Кучевић затражио је помоћ владе и војске за санацију водовода који користе мештани 20 села на горњој Пештери, односно 400 домаћинстава која сада немају воду јер је водовод замрзнут.  

15.15 – Настава у школама у Врању почиње сутра. Штаб за ванредне ситуације препоручио је директорима да до понедељка скрате часове на 30 минута. У школама у брдско-планинским пределима код Врања настава почиње у понедељак. У Владичином Хану настава почиње сутра, а у Трговишту од понедељка. 

13.50 – Одлуком Градског већа Новог Пазара и штабова за ванредне ситуације Сјенице и Тутина, све школе на подручју ове три општине неће радити до 16. јануара.

12.50 – Зоран Стојановић (1959), који је синоћ евакуисан из села Стрешак у Пољаници код Врања, преминуо је у Здравственом центру, јавља дописник РТС-а.

12.45 – После подне, током ноћи и сутра ујутро очекује се у већини крајева пет до 10 центиметра новог снега, саопштио је Републички хидрометеорлошки завод. 

12.15 – Од Бадњег дана до данас евакуисано 132 људи и 72 возила. Од јуче је било десетак евакуација, рекао је начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

12.05 – Двојица мушкараца из околине Гаџиног Хана преминула су због смрзавања.

11.50 – Укинута ванредна ситуација у општини Алексинац, рекао је командант Окружног штаба за ванредне ситуације и начелник Нишавског управног округа Александар Цветковић.

Још један ледени дан у Сјеници, која је позната по екстремно ниским температурама. До синоћ, спасиоци нису могли да стигну до свих којима је помоћ била потребна, а у снежној блокади је било око 50 села са 2.000 житеља.

Због нових снежних падавина и у Ивањици је проглашена ванредна ситуација и одлучено да школе у тој општини неће радити до 16. јануара, јавља дописник РТС-а. 

Данас у сјеничком крају пада слаби снег. Начелник одељења Сектора за ванредне ситуације Зоран Миловановић каже да је ситуација непромењена, да је 50 села и даље у блокади, али да се сви путеви чисте.

"Око 750 километара локалних путева је очишћено, око 50 посто. Ангажоване су све снаге и чишћење се наставља", рекао је Миловановић.

Како каже, успевају да одговоре на све позиве за помоћ и подсећа на то да је пре два дана успешно евакуисана старица, а да је јуче евакуисана трудница из тог краја.

На Копаонику је овог јутра било минус 20 степени, а осећај је, каже дописник РТС-а, који је учествовао у неколико алпинистичких експедиција, сличан ономе на Хималајима.

О безбедности људи на Копаонику брине се Горска служба спасавања, а шеф смене Бојан Драгутиновић каже да је ангажовано 12 чланова, 10 спасиоца и два приправника те службе, како би се гости планине осећали безбедно.

Додаје да је у односу на претходну недељу, када су имали 60 интервенција, тај број смањен на 3-4 интервенције дневно.

Повреде су разнолике, а због неадекватне одеће за ове услове, додатни проблем стварају промрзлине.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је да је данас извршена дистрибуција нафте у угроженим општинама на основу захтева које су општине послале Влади Србије.

Како каже, број евакуција се смањује, наводећи да је од Бадњег дана до данас евакуисано 132 људи и 72 возила. Од јуче је, каже, било десетак евакуација.

Марић је потврдио да је једна особа из Врања преминула од смрзавања и да се и даље трага за особом из Ниша.

Како је рекао, на терену има довољно људи, а Сектор за ванредне ситуације је појачао снаге на југу Србије.

Ледоломац "Гребен"“ биће у стању приправности код места Соколовац код Голупца како би обезбедио да Дунав разбијени лед однесе низводно ка акумулацији Ђердап. 

Према најављеној прогнози, у наредна два дана се очекује формирање додатних површина под ледом и повећање дебљине леда, а у наставку услед повољнијих стабилних временских услова неће доћи до битније промене режима леда. 

Главни путни правци и ауто-путеви су без снега, али су коловози влажни, саопштило је предузеће "Путеви Србије".

На осталим путним правцима, коловози су влажни у нижим пределима, снега има местимично у расквашеном стању до пет центиметара на територији Врања, Ниша, Пожаревца, Ваљева, Панчева, Новог Пазара, Крагујевца, Зајечара, Ужица, Ивањице, Косова, Београда.

Због влажних коловоза и појаве ниских температура у јутарњим и вечерњим сатима, могуће је стварање поледице.

На возаче се апелује да прилагоде брзину кретања ситуацији на путу и саветује се максималан опрез у вожњи.

Без зимске опреме и ланаца, не кретати на пут.

Железнички саобраћај на мрежи пруга чији је управљач Инфраструктура железнице Србије функционише редовно, без поремећаја, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

На појединим деоницама су уведене лагане вожење. Робни железнички саобраћај се одвија без застоја.

Зимски штаб Аеродрома "Никола Тесла" у Београду ангажован је у пуном саставу, како би омогућило неометано и сигурно одвијање авио-саобраћаја.

Саобраћај се и на нишком аеродрому "Константин Велики" одвија несметано и временски услови не утичу на функционисање ни на услугу.

Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић каже да је сваког дана штета коју снег и лед изазову у железничком и воденом саобраћају између 10 и 13 милиона динара, упркос томе што, како оцењује, надлежне службе снег није изненадио и што су углавном успеле да заштите и људе и имовину.

Михајловићева је у Информативном центру "Путева Србије" рекла новинарима да је стање у свим видовима саобраћаја скоро редовно.

број коментара 4 пошаљи коментар
(уторак, 10. јан 2017, 19:59)
anonymous [нерегистровани]

Зима упозорава!

Ивањица,...ппанински крај, ...

Многе су фирме имале машине, пропале и фирме и машине?
Можда поред Сектора за ванредне ситуације, Цивилне заштите(ако је имамо)...можда је добро да војна инжењерија има више домаћих машина ,...
Па да можда Речна морнарица ( или неко Ј.П.) има два-три речна ледоломца , ...сада ради један - Гребен, а у нормална времена је било 5-6 ледоломаца-тегљача, пре пар година распродати у старо гвожђе,па годинама изнајмљујемо од суседа?

(уторак, 10. јан 2017, 18:29)
anonymous [нерегистровани]

Vanredna situacija u Ivanjici

Hvala bogu, da se ljudi u Ivanjici tj. selo Smiljevac ne pate deca,bolesni,stari.Hvala.

(уторак, 10. јан 2017, 17:49)
anonymous [нерегистровани]

Ivanjica

U Ivanjici je upravo proglašeno vanredno stanje...

(уторак, 10. јан 2017, 13:01)
anonymous [нерегистровани]

Боре се народ, чак и домаћа механизација са сметовима

Нажалост ,дуга хладноћа узима здравље и животе појединаца.

Али слика код Сјенице је реалност, добре домаће машине и трактори одрађују лавовски посао. Ту су види се и ИМТ трактори,ФАП камиони, ИМК 14 октобар- машине...домаће машине и трактори поред и страних раде одлично.
Можда је ово знак да треба радити и на обнови домаћих фабрика машина,трактора,опреме...